Libor is de afkorting van London Interbank Offered Rate. De Libor is, net als Euribor, een interbancaire rente. Dit betekent dat het een rente is waartegen banken geld van elkaar kunnen lenen. Waar het bij Euribor puur gaat om leningen in euro's, kent de Libor rente in 5 verschillende valuta's: de euro, de Amerikaanse dollar, de Japanse yen, de Britse pond sterling en de Zwitserse frank.

De Libor kent 7 verschillende looptijden. De kortste is die van 1 dag, de langste is die van 12 maanden.


Waarvoor wordt LIBOR gebruikt?

LIBOR wordt wereldwijd gebruikt in een breed scala aan financiële producten. Zoals:

  • Standaard interbancaire producten zoals renteswaps, rentefutures en opties, waarbij opties kopers het recht geven, maar niet de verplichting, om een effect of renteproduct te kopen
  • Commerciële producten zoals depositocertificaten en bankbiljetten met variabele rente en hypotheken met een variabele rente
  • Aan consumentenleningen gerelateerde producten zoals individuele hypotheken


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp:

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie