Life-cycle beleggen is een vorm van beleggen waarbij je minder risico neemt naarmate je dichter bij je doel komt. Vaak is dit doel het pensioen. Life-cycle beleggen doe je, zoals de naam al doet suggereren, voor een lange tijd (een levenscyclus). Je begint op jonge leeftijd en belegt vaak over een hele lange periode van vaak meerdere decennia.


Life-cycle beleggen in de praktijk

Als je nog vele jaren hebt totdat je het pensioen bereikt, dan kun je meer risico nemen met je beleggingen. Je hebt dan nog genoeg tijd om eventuele koersdalingen op te vangen. En als het wel goed gaat op de beurs profiteer je extra. Hoe dichter je vervolgens bij je pensioen komt (of wat het beleggingsdoel ook is), des te minder risico neem je. Zo heb je dan meer zekerheid dat je je vermogen in stand blijft wanneer net voor je pensioen de koersen dalen.

Wat is het voordeel van life-cycle beleggen?

Het voordeel van life-cycle beleggen is dat je belegt op een manier waarbij je tijd en risico tegen elkaar uitspeelt. Wanneer je nog genoeg tijd hebt, kan je meer risico nemen. Wanneer de koersen plotseling (flink) koersen dan is er nog genoeg tijd om die dalende koersen goed te maken. Maar door het risico af te bouwen naarmate je dichter bij je doel komt, zorg je ervoor dat koersdalingen minder invloed hebben op het totaalrendement. Het voorkomt niet volledig dat er een hap uit je rendement wordt genomen, maar deze hap is een stuk minder groot dan wanneer je zeer offensief zou beleggen.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: