Een lijfrente is een bedrag dat tijdens je pensioen wordt uitbetaald als aanvulling op je AOW en pensioen en wat je tijdens je werkende leven periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) hebt opgebouwd, door middel van pensioenbeleggen.

Door een lijfrenterekening te openen bij bijvoorbeeld Semmie, kun je op een fiscaal vriendelijke manier extra vermogen opbouwen voor later.


Wat is een lijfrenterekening?

Een lijfrenterekening kun je zien als een beleggingsrekening waarop je periodiek een bedrag stort. Het grote verschil met een normale beleggingsrekening is dat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat je inlegt. Dit betaal je pas als de lijfrente wordt uitgekeerd.

Dit is een groot belastingvoordeel, omdat je vaak te maken hebt met een lager belastingtarief nadat je de AOW-leeftijd hebt gepasseerd. De overheid betaalt als het ware mee voor de aanvulling op je pensioen.


Belastingvoordeel op lijfrente

Je kunt echter niet onbeperkt geld storten op je lijfrenterekening. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de hoogte van je pensioenopbouw. De overheid heeft in de wet vastgelegd hoeveel pensioen iedereen fiscaal vriendelijk mag opbouwen. Op je loonstrookje wordt dan ook automatisch berekend dat jij geen loonbelasting hoeft te betalen over je pensioenopbouw.

Bouw jij 100% van het bedrag dat de overheid heeft vastgesteld op bij je werkgever? Dan mag je ook niet fiscaal vriendelijk extra vermogen opbouwen via lijfrente. In veel gevallen bouwen mensen echter minder dan die 100% op. En als zzp’er moet je sowieso zelf je eigen oudedagsvoorziening regelen. In deze gevallen heb je ‘ruimte’ over, wat ook wel fiscale jaarruimte wordt genoemd.



Is het verstandig om lijfrente op te bouwen?

Een lijfrenterekening is voor iedereen verstandig die een pensioentekort heeft. Daarvan is sprake als je minder pensioen opbouwt dan wettelijk mag. De AOW en het werkgeverspensioen dat je krijgt als je met pensioen bent, zullen dan waarschijnlijk niet toereikend zijn. Het betekent dat je niet dezelfde levensstandaard kan behouden als je gestopt bent met werken. Met een lijfrente zorg je voor een extra appeltje voor de dorst.


Jaarruimte berekenen

Of je een pensioentekort en daardoor ook jaarruimte over hebt om fiscaal vriendelijk te pensioenbeleggen, bereken je met een speciaal ontwikkelde tool die je op onze Semmie Pensioen pagina kunt vinden. Houd daarvoor de volgende documenten in de aanslag:

  • Je online aangifte (of papieren formulier) van het vorige jaar en
  • De opgaaf (factor A) van je pensioenaangroei in het vorige jaar die je van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar hebt gekregen. Je factor A is terug te vinden op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO)


Hoe werkt een lijfrenterekening?

Een lijfrente bestaat uit een opbouwfase en een uitkeerfase. Tijdens de opbouwfase stort je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) een bedrag naar je lijfrenterekening om dit te te beleggen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van je jaarruimte. Let op: je jaarruimte is ieder jaar anders, dus is het belangrijk om dit elk jaar te berekenen voordat je inlegt.

Het bedrag dat je inlegt vul je vervolgens in bij de belastingaangifte onder de ‘uitgaven voor lijfrente’. Hierdoor krijg je een deel van het bedrag dat je hebt ingelegd weer terug van de Belastingdienst.

Het is niet de bedoeling dat je geld van je lijfrenterekening opneemt voordat je met pensioen gaat. Dan verlies je namelijk de belastingvoordelen. De rekening is daarom geblokkeerd.


Verschillende soorten lijfrentes

Op het internet kan je verschillende soorten lijfrentes tegenkomen, om het allemaal nog ingewikkelder te maken. Hierboven beschrijven we de beleggingslijfrente, waarbij je periodiek een bedrag stort naar een beleggingsinstelling. Je kunt echter ook lijfrente opbouwen bij een bank of verzekering.


Spaarlijfrente

Een spaarlijfrente lijkt erg op een beleggingslijfrente. Ook hier stort je geld op een geblokkeerde rekening, maar in plaats van te beleggen, spaar je dit bedrag tegen een vaste rente. Dit heet banksparen en brengt minder risico met zich mee dan pensioenbeleggen, maar zorgt ook voor een lager verwacht eindbedrag. Helemaal als je inflatie meerekent, kun je je afvragen of een spaarlijfrente toereikend zal zijn tijdens je pensioen.


Verzekerde lijfrente

Ten slotte heb je de verzekerde lijfrente, ook wel lijfrenteverzekering genoemd. Dit is een lijfrente die je afsluit bij een verzekeraar en waar je rendement maakt via de winst van een verzekeraar. Die is dus onzeker.

Twee grote verschillen met de andere lijfrentes is dat je ten eerste een levenslange uitkering kunt krijgen en dat nabestaanden niets ontvangen als je tijdens de uitkeerfase overlijdt (als je geen overlijdensrisico erbij hebt afgesloten). Let er bij een lijfrenteverzekering op dat je niet te hoge kosten betaalt. Dan blijft er namelijk alsnog niets over voor je oude dag.

Wil je je inleg toch opnemen voordat je met pensioen bent gegaan, dan betaal je in veel gevallen ook een boete. Dit komt omdat je de lijfrente voortijdig afkoopt. En dat zou zonde zijn, want dat heeft grote invloed op het eindbedrag.


Lijfrenterekening openen bij Semmie

Semmie is een beleggingsplatform, waardoor je een beleggingslijfrente opbouwt wanneer je een lijfrenterekening opent. Je inleg wordt door Semmie beheerd tot het moment dat je met pensioen wil.

Tot die tijd beleggen we bij Semmie je inleg in verschillende duurzame aandelen- en obligatiefondsen. Zo proberen we het rendement te maximaliseren terwijl we de risico’s proberen te minimaliseren. Je wordt ingedeeld in één van de 4 profielen die we aanbieden: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief, op basis van een beleggersprofielbepaler.



Meer weten? Op onze Semmie Pensioen pagina vind je meer informatie.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: