Met een lijfrenterekening kun je op een fiscaal vriendelijke manier extra vermogen opbouwen voor wanneer je met pensioen gaat tot het moment van overlijden. Dit kun je dan periodiek uit laten betalen aan jezelf, maar ook aan je partner, kind of kleinkind.

Voor je lijfrente leg je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) een bepaald bedrag in en dit bedrag vormt uit eindelijk tijdens je pensioen een aanvulling op je pensioeninkomen.


Wat is een lijfrenterekening?

Een lijfrenterekening kun je zien als een beleggingsrekening waarop je (periodiek) een bedrag stort. Je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag dat je inlegt en pas als je het laat uitkeren betaal je inkomstenbelasting. Maar het is niet de bedoeling dat je geld van je lijfrenterekening opneemt voordat je met pensioen gaat. Dan verlies je namelijk de belastingvoordelen. De rekening is daarom geblokkeerd.

Je inleg wordt door Semmie beheerd tot het moment dat je met pensioen wil. Tot die tijd beleggen we bij Semmie je inleg in verschillende duurzame aandelen- en obligatiefondsen. Zo proberen we het rendement te maximaliseren terwijl we de risico’s proberen te minimaliseren. Je wordt ingedeeld in één van de 3 profielen die we aanbieden: defensief, neutraal en offensief op basis van een beleggersprofielbepaler.

Wil je je inleg opnemen voordat je met pensioen bent gegaan, dan betaal je in vele gevallen ook een boete. Dit komt omdat je de lijfrente voortijdig afkoopt. En dat zou zonde zijn, want dat heeft grote invloed op het eindbedrag. Hoe hoog die boete kan zijn vind je op de website van de Belastingdienst.


Voor wie is een lijfrenterekening geschikt?

Een lijfrenterekening is voor iedereen interessant die een pensioentekort heeft. Daarvan is sprake als je minder pensioen opbouwt dan wettelijk mag. Je bouwt bijvoorbeeld minder pensioen op door niet of parttime te werken, wanneer je werkgever geen pensioen voor je opbouwt of als zzp’er aan de slag te gaan. Om ervoor te zorgen dat je later een extra appeltje voor de dorst tot je beschikking hebt is een lijfrenterekening dan een slimme oplossing.


Het belastingvoordeel van lijfrente

Een lijfrente biedt een fiscaal voordeel. Daarom is het voor velen een aantrekkelijk manier om extra pensioen op te bouwen. In sommige gevallen mag je namelijk je inleg aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit is alleen het geval als je de lijfrente laat uitkeren na je 65 e. Een bijkomend voordeel is dat je geen vermogensbelasting betaalt over het opgebouwde bedrag, het valt dus niet in Box 3. Wel moet je inkomstenbelasting afdragen over de ontvangen uitkeringen, net zoals bij elke andere bron van inkomsten het geval is.
Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.