De lopende kosten van een beleggingsfonds zijn de jaarlijkse kosten die de fondsbeheerder betaalt uit het vermogen van een beleggingsfonds. Onder deze kosten vallen onder andere het salaris van fondsmanagers en -analisten, marketinguitgaven, kosten van accountants en juristen, en transactiekosten voor het verhandelen van effecten.


Hoe hoog zijn de lopende kosten?

Er is geen vast percentage van hoe hoog de lopende kosten zijn. Al is het wel zo dat actieve beleggingsfondsen gemiddeld gezien hoge lopende kosten rekenen. Deze lopen van 0,50% tot soms wel 2%. De gemiddeld lopende kosten van passieve beleggingsfondsen en ETF's liggen gemiddeld een stuk lager. Bij een actief beheerd fonds betaalt een belegger een fondsmanager juist om actief beleggingen te vinden waarmee hij de index probeert te verslaan en een bovengemiddeld rendement haalt. Dit is niet het geval bij passieve beleggingsfondsen en ETF's.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie