Een market maker is een beursprofessional of instelling die de handel in bepaalde effecten zoals aandelen of opties onderhoudt.

Wat een market maker precies doet is het continu afstellen van biedkoersen en laatkoersen in de effecten. Hij stuurt koop- en verkoopopdrachten naar de beurs waartegen beleggers kunnen handelen.


Hoe werkt een market maker precies?

Stel dat je je aandelen van bedrijf ABC wil verkopen tegen €25,25 per stuk. Wanneer je marktorder (een order om te verkopen tegen de huidige prijs) naar de markt wordt verstuurd, zullen de market makers bieden om je effecten te mogen kopen. Als ze veel aankooporders voor je effecten zien, zullen ze misschien €25,50 bieden voor je aandelen. Ze weten namelijk dat er vraag naar is en kunnen de aandelen misschien doorverkopen voor €25,60. Wanneer er weinig vraag naar de aandelen AB , zal de market maker maar €25,00 bieden. Hierbij hopen ze om de aandelen voor 25,10 door te verkopen.

Het lijkt een klein verschil. Maar wanneer we over een grote hoeveelheid aandelen praten dan maakt de market maker veel winst.

Een market maker zal nooit effecten kopen en verkopen tegen dezelfde prijs. Ze houden altijd verschillende bied- en laatkoersen aan. Het verschil tussen die 2 noemt men de spread.