Een meme-stock is een aandeel dat op sociale media-platforms wordt aangeprezen, of wordt aangeprezen door personen met een groot bereik op sociale media. Meme-stocks zijn vaak aandelen die flink door hedgefondsen en andere institutionele beleggers worden geshort. Zijn verwachten een verdere daling van de koers van het aandeel.

Het doel van degenen die de meme-stock promoten is om de koers omhoog te drijven door aandelen te kopen en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Dit kan leiden tot een short squeeze, waarbij hedgefondsen en andere short sellers gedwongen zijn aandelen te kopen om hun posities af te dekken, waardoor de prijs verder stijgt. Hierdoor kan de koers in korte tijd enorm stijgen. Bekende voorbeelden van meme-stocks zijn GameStop, AMC Entertainment en Nokia.


Gamestop: de eerste meme-stock

GameStop (GME) staat in het algemeen bekend als de eerste meme-stock. GameStop is een Amerikaanse retailer van computerspellen, consumentenelektronica en merchandise. GameStop had lange tijd last van teruglopende verkopen omdat steeds meer games online verkocht werden. Het aandeel bleef hierdoor dalen en shorters zagen hun kans. Door echter een gecoördineerde koopactie op sociale media-platforms zoals Reddit schoot het aandeel GameStop omhoog. Veel particuliere beleggers begonnen aandelen van GameStop te kopen, waardoor de aandelenprijs steeg. Dit veroorzaakte een short squeeze, waardoor hedgefondsen en andere short sellers aandelen moesten kopen om hun posities af te dekken, waardoor de prijs verder steeg. In een paar dagen tijd werd het aandeel GameStop vervolgens 1.700% meer waard.