De MOEX is de beurs van Moskou en daarmee het grootste handelsplatform in Rusland. MOEX staat voor Moscow Exchange en op de MOEX kan er gehandeld worden in beleggingsproducten als aandelen, beleggingsfondsen, obligaties, derivaten en valuta.


Geschiedenis van de MOEX

De beurs van Moskou is nog relatief jong. De MOEX werd op 19 december 2011 opgericht door het samenvoegen van de twee grootste in Moskou gevestigde beurzen: de Moscow Interbank Currency Exchange (MICEX) en de Rossiejskaja Torgovaja Sistema (RTS). Beide beurzen werden in de jaren negentig opgericht nadat het communistische regime wegviel en waren twee decennia lang de toonaangevende Russische beurzen. De fusie creëerde één grote beurs en ondersteunde plannen van de Russische regering om van Moskou een internationaal groot financieel centrum te maken.

De beurs voltooide haar beursgang op 15 februari 2013 en haalde hierbij 15 miljard roebel (ongeveer $500 miljoen) op. De beursgang, op dat moment de grootste die ooit in Moskou werd gehouden, was meer dan twee keer overtekend en trok vraag van institutionele beleggers wereldwijd. De aandelen van de beurs werden in november 2013 opgenomen in de MSCI Russia Index.


De MOEX en de Russische invasie in Oekraïne

Op 24 februari 2022, na aankondiging door Vladimir Poetin van de Russische invasie van Oekraïne in 2022, en de daaropvolgende financiële crisis, schortte de Moscow Exchange de handel tot nader order op. Dat was het resultaat van een enorme daling die de beurs doormaakte: op één dag verloor de beurs namelijk 45% van zijn waarde.

Op 27 februari kondigde het Russische ministerie van financiën aan dat buitenlandse klanten met onmiddellijke ingang geen effecten meer mogen verkopen.


Gerelateerde begrippen

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: