Morningstar is een onafhankelijk bedrijf wat beleggingsonderzoek uitvoert voor bedrijven en particulieren. Hun doel is om verschillende beleggingsfondsen met elkaar te vergelijken, met als doel om beleggen eenvoudiger en inzichtelijker te maken.

Om de beleggingsfondsen met elkaar te kunnen vergelijken heeft Morningstar meerdere methodes (ratings) ontwikkeld. Morningstar staat bekend om zijn Morningstar rating, Analyst rating en Sustainability rating.


De Morningstar rating

Beleggingsfondsen worden door Morningstar beoordeeld op hoe goed (of slecht) ze het doen. Dit is de Morningstar rating. Deze rating is gebaseerd op het behaalde rendement van het fonds gecombineerd met de kosten en de risico's die het met zich meebrengt. Deze rating wordt uitgebeeld in sterren. Waar 5 sterren de beste score is, is 0 het slechtst.


De Morningstar Analyst Rating

Deze rating wordt bepaald aan de hand van de mening van experts. Er wordt niet enkel gekeken naar de kosten en de prestaties van het fonds maar ook naar aspecten zoals het fondshuis, de fondsbeheerder en het beheerteam, het proces, de portefeuille en het lange termijnrendement. De Morningstar Analyst Rating wordt niet uitgedrukt in sterren maar in schilden.


De Morningstar Sustainability rating

Deze rating is in 2016 geïntroduceerd. De Morningstar Sustainability Rating is een objectieve manier voor beleggers om te zien hoe ongeveer 20.000 beleggingsfondsen en ETF's scoren op het gebied van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur (ESG). Geheel in stijl worden fondsen bij deze rating beoordeeld met (maximaal 5) wereldbollen.