De NASDAQ is 's werelds meest bekende technologiebeurs. De beurs is in 1971 opgericht door de National Association of Securities Dealers in de Verenigde Staten en legt de nadruk op het handelen in aandelen van technologiebedrijven. NASDAQ is de afkorting van National Association of Securities Dealers Automated Quotations, waarbij dit laatste aangeeft dat er zoveel mogelijk wordt geautomatiseerd.

De NASDAQ was namelijk de eerste echte elektronische beurs ter wereld. Het systeem van de NASDAQ was ook revolutionair: waar men vroeger persoonlijk met elkaar op de vloer handelde maakte de NASDAQ gebruik van computers en bulletin boards. Dit zorgde ervoor dat de handel vele malen efficiënter werd.


Niet alleen een beurs, ook een aandeel en een index

Ondanks dat de NASDAQ bekend is als beurs is het ook zelf een aandeel en zijn er meerdere bekende indices met NASDAQ in de naam. Als men het in de media over de koers van 'de NASDAQ' heeft, dan heeft men het over het algemeen over de NASDAQ Composite index. Deze aandelenindex bevat alle 3.000 aan deze beurs genoteerde aandelen.