NYSE staat voor New York Stock Exchange. Als je kijkt naar de beurswaarde van de bedrijven waarin gehandeld kan worden is de NYSE de grootste aandelenbeurs ter wereld. In het aantal noteringen (2.600) en verhandelde aandelen is het de nummer twee na de NASDAQ (3.000).


Vloerhandel

De NYSE staat bekend om het feit dat er nog lange tijd vloerhandel plaatsvond op de beursvloer. Dit in tegenstelling tot virtuele beurzen (zoals de NASDAQ), waar alles via computers en bulletin boards ging. Voor elk aandelenfonds was er een platform waar beurshandelaren met elkaar in onderhandeling gingen over de aan- en verkoop van aandelen.


Geschiedenis van de New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange dateert van 17 mei 1792. Op die dag ondertekenden 24 effectenmakelaars uit New York City de 'Buttonwood-overeenkomst' op 68 Wall Street. De New York Stock Exchange begon met vijf effecten, waaronder 3 staatsobligaties en 2 aandelen. Dankzij een reeks fusies door de jaren heen heeft de New York Stock Exchange haar enorme omvang en aanzien gegeven.


Het verschil tussen de NYSE en de NASDAQ

De NYSE en NASDAQ worden vaak in één adem genoemd. Maar er zit wel verschil tussen beide beurzen.Het grootste verschil zit hem in de manier waarop ze transacties afhandelen. De NASDAQ draait dankzij een computernetwerk, wat betekent dat al haar transacties worden afgehandeld via een computernetwerk. De transacties op de NYSE, aan de andere kant, vinden plaats op een fysieke locatie: de handelsvloer in New York. Dit betekent dat als iemand beleggingen wil kopen of verkopen, hun makelaar fysiek naar de handelsvloer moet gaan en de handel moet afhandelen.