Een obligatie is een lening aan een bedrijf of een land. Als je een obligatie koopt, leen je dus geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren, bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente.

Obligaties kunnen ook verhandeld worden – en daardoor in waarde stijgen en dalen. Ook obligaties kennen dus een risico, maar zijn doorgaans een veel veiligere belegging dan aandelen.


Kredietwaardigheid obligaties

Als jij geld uitleent, wil je natuurlijk ook graag zekerheid dat je dit geld weer terugkrijgt (met rente). Hiervoor zijn kredietscores bedacht. Ze staan voor de mate van zekerheid dat jij je uitgeleende geld weer terugkrijgt. De kredietwaardigheid van obligaties wordt uitgedrukt in letters: van AAA tot D.

Bij Semmie beleggen we in obligaties met verschillende kredietscores. Voor meer zekerheid (dus een meer defensiever beleid), hebben we obligaties met een hoge kredietscore in de portefeuille, maar we hebben ook obligaties met wat lagere kredietscores. Het risico is daar wat hoger, maar dat geldt ook voor het verwachte rendement.


Staatsobligaties en bedrijfsobligaties

Bekende typen obligaties zijn bedrijfsobligaties en staatsobligaties.

  • Staatsobligaties zijn obligaties die zijn uitgegeven door een land. De kredietwaardigheid verschilt per land. Waar Nederland en Duitsland als veilige obligaties gelden, heeft een land als Mozambique (we noemen maar een zijstraat) een lagere kredietwaardigheid. Hierbij geldt: hoe veiliger de obligatie, hoe lager de rentevergoeding.
  • Bedrijfsobligaties zijn, hoe kan het ook anders, obligaties die door bedrijven worden uitgegeven. Hier belegt Semmie ook in. In de Semmie-portefeuilles zitten obligaties van Nederlandse bedrijven, van grote spelers als Microsoft en Tesla, maar ook van bedrijven uit opkomende markten, zoals Mexico.


Geld verdienen met obligaties

De vergoeding voor het uitlenen van je geld, de rente, wordt jaarlijks uitgekeerd. Dit noem je couponrente. Hoe lager de kredietwaardigheid, hoe hoger de couponrente. Dit komt omdat het risico hoger wordt en je daar dus meer rendement voor mag verwachten. De couponrente is vooraf afgesproken, maar hoeft geen vast percentage te zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je 1% meer dan de spaarrente als couponrente krijgt.

Obligaties hebben altijd een bepaalde looptijd. Als je de obligatie aanhoudt totdat de looptijd voorbij is, dan weet je dat je je inleg terugkrijgt. Maar je kunt ook besluiten je obligatie eerder te verkopen. Dan verkoop je die obligatie tegen de koers die op dat moment geldt. En als die hoger is dan de afgesproken rente, dan heb je een positief rendement behaald.


Risico’s van obligaties

Obligaties worden over het algemeen gezien als minder risicovol dan aandelen. Dit omdat de waarde van een obligatie minder schommelt dan dat van een aandeel. Toch kent ook beleggen in obligaties risico's. Ten eerste kan een land of bedrijf failliet gaat en zijn lening aan jou niet meer terugbetalen. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Wat vaker voorkomt, is dat de waarde van de obligatie schommelt. Soms is er veel vraag naar bepaalde obligaties en soms minder. De waarde verandert hierdoor. Daarnaast kan de rente in de toekomst stijgen, waardoor de rente van jouw obligatie lager is dan die van de markt. Hierdoor is je obligatie ook minder aantrekkelijk in de verkoop.

Obligaties bij Semmie

Bij Semmie beleg je in zowel aandelen- als obligatiefondsen. We hanteren drie model portefeuillse met drie smaken: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. De verhouding tussen aandelen obligaties is afhankelijk van je beleggersprofiel. Hoe minder risico je wilt nemen, hoe meer obligaties en andersom. Wil je meer weten over waarom Semmie in obligaties belegt? Lees dan het artikel Waarom belegt Semmie in obligaties?