Een obligatie is een lening aan een bedrijf of een land. Als je een obligatie koopt, leen je dus geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren, bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente.
Obligaties kunnen ook verhandeld worden – en daardoor in waarde stijgen en dalen. Ook obligaties kennen dus een risico, maar zijn doorgaans een veel veiligere belegging dan aandelen.
Als jij geld uitleent, wil je natuurlijk ook graag zekerheid dat je dit geld weer terugkrijgt (met rente). Hiervoor zijn kredietscores bedacht. Ze staan voor de mate van zekerheid dat jij je uitgeleende geld weer terugkrijgt. De kredietwaardigheid van obligaties wordt uitgedrukt in letters: van AAA tot D.
Bij Semmie beleggen we in obligaties met verschillende kredietscores. Voor meer zekerheid (dus een meer defensiever beleid), hebben we obligaties met een hoge kredietscore in de portefeuille, maar we hebben ook obligaties met wat lagere kredietscores. Het risico is daar wat hoger, maar dat geldt ook voor het verwachte rendement.
Bekende typen obligaties zijn bedrijfsobligaties en staatsobligaties.
De vergoeding voor het uitlenen van je geld, de rente, wordt jaarlijks uitgekeerd. Dit noem je couponrente. Hoe lager de kredietwaardigheid, hoe hoger de couponrente. Dit komt omdat het risico hoger wordt en je daar dus meer rendement voor mag verwachten. De couponrente is vooraf afgesproken, maar hoeft geen vast percentage te zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je 1% meer dan de spaarrente als couponrente krijgt.
Obligaties hebben altijd een bepaalde looptijd. Als je de obligatie aanhoudt totdat de looptijd voorbij is, dan weet je dat je je inleg terugkrijgt. Maar je kunt ook besluiten je obligatie eerder te verkopen. Dan verkoop je die obligatie tegen de koers die op dat moment geldt. En als die hoger is dan de afgesproken rente, dan heb je een positief rendement behaald.
Obligaties
worden over het algemeen gezien als minder risicovol dan aandelen. Dit
omdat de waarde van een obligatie minder schommelt dan dat van een
aandeel. Toch kent ook beleggen in obligaties risico's. Ten eerste kan
een land of bedrijf failliet gaat en zijn lening aan jou niet meer
terugbetalen. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Wat vaker voorkomt, is
dat de waarde van de obligatie schommelt. Soms is er veel vraag naar
bepaalde obligaties en soms minder. De waarde verandert hierdoor.
Daarnaast kan de rente in de toekomst stijgen, waardoor de rente van
jouw obligatie lager is dan die van de markt. Hierdoor is je obligatie
ook minder aantrekkelijk in de verkoop. Meer weten over de risico's van
obligaties? Bekijk dan
deze video.
Bij
Semmie beleg je in zowel aandelen- als obligatiefondsen. We hanteren twee modelportefeuillse met drie smaken: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. De verhouding tussen aandelen obligaties is afhankelijk van je
beleggersprofiel. Hoe minder risico je wilt nemen, hoe meer obligaties
en andersom. Wil je meer weten over waarom Semmie in obligaties belegt? Lees dan het artikel Waarom belegt Semmie in obligaties?