Een obligatiefonds belegt in obligaties van meerdere (soms wel honderden) bedrijven en landen. Een obligatiefonds verschilt daarom ook behoorlijk van een gewone obligatie. Vaak kan je met een kleiner bedrag instappen in een obligatiefonds.

De fondsbeheerder zorgt ook voor risicospreiding en kan inspelen op trends en rentewijzigingen. Hij kan ook beleggen in obligaties die voor particuliere beleggers niet of moeilijk toegankelijk zijn. Het grootste voordeel van een gewone obligatie, het vooraf gekende rendement en de vaste looptijd, geldt niet voor een obligatiefonds.


Welke type obligatiefondsen zijn er?

De meeste obligatiefondsen bestaan uit een bepaald type obligatie, zoals bedrijfs- of staatsobligaties, en worden verder gedefinieerd door de tijdsperiode tot de vervaldatum, zoals korte, middellange en lange termijn obligaties

Sommige obligatiefondsen bevatten daarnaast alleen de veiligste type obligaties, zoals staatsobligaties van landen met een goede kredietbeoordeling. Het is trouwens interessant om te weten dat Amerikaanse staatsobligaties worden beschouwd als obligaties met de hoogste kredietkwaliteit en niet onderworpen zijn aan ratings. In feite zijn obligatiefondsen die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse schatkistpapier, inclusief tegen inflatie beschermde effecten (TIPS), het veiligst, maar bieden ze het laagste potentiële rendement.

Er zijn ook obligatiefondsen die beleggen in de meest risicovolle categorie obligaties: junk-bonds. Een junk bond is een term die in de financiële wereld gebruikt wordt om een risicovolle obligatie met een hoog rendement aan te duiden. Obligatiefondsen die beleggen in meer volatiele en risicovolle soorten obligaties bieden doorgaans ook een hoger potentieel rendement.


De voordelen van obligatiefondsen

Obligatiefondsen worden gezien als interessante beleggingsopties, omdat je er als belegger er doorgaans gemakkelijker in kan beleggen dan wanneer je apart obligaties moet aanschaffen. En door in een obligatiefonds te beleggen, hoef je alleen de jaarlijkse fondskosten te betalen. Het alternatief is om meerdere obligaties afzonderlijk te kopen maar dan betaal je voor elke aparte aankoop transactiekosten. Hierdoor zal je onder de streep veel meer betalen dan wanneer je in een obligatiefonds gaat beleggen.

Obligatiefondsen bieden beleggers daarnaast ook een goede spreiding in combinatie met een lage minimale investering. Aangezien een obligatiefonds bestaat uit verschillende obligaties met verschillende looptijden, wordt de impact van de prestaties van een enkele obligatie kleiner. Zeker wanneer een obligatie minder presteert is dat gunstig.