Hoe ga je om met emoties bij beleggen?

Emoties zijn menselijk: we ervaren ze dan ook elke dag. In ons alledaags handelen maar ook als we aan het beleggen zijn. Ons gedrag, en dan voornamelijk ons gedrag dat voorkomt uit emoties, beïnvloedt hoe succesvol we zijn als we beleggen.

Hoe voorkom je dat je emoties je beleggingsbeslissingen beïnvloeden? Inzichten die opgedaan zijn op het gebied van behavioral finance, onderdeel van de gedragseconomie welke stelt dat psychologische invloeden en vooroordelen van invloed zijn op de beslissingen die beleggers maken, helpen daarbij.

Beleggers volgen hun gevoel

Behavioral finance laat zien dat mensen hun emoties van invloed laten zijn op de keuzes die ze maken. Ze reageren met hun hart in plaats van hun hoofd. Wie een succesvolle belegger wilt zijn, moet zijn manier van denken kritisch onder de loep nemen en waar nodig verbeteren. Ook is het belangrijk om je emoties in de hand te houden. Er zijn genoeg denkfouten waar je (on)bewust mee te maken krijgt.

Welke emoties een rol spelen bij beleggen

Er zijn meerdere emoties die van invloed zijn op de beleggingskeuzes die je maakt, van overmoed tot angst en van hebzucht tot succes. Een overzicht:

  • Overmoed. Overmoed wordt omschreven als ‘het gat tussen onze daadwerkelijke prestaties en wat we denken te presteren’. Een voorbeeld van overmoed is de overschatting van je vermogen om succesvol koersen te voorspellen.
  • Hebzucht. Als het een tijd goed gaat op de beurs, trekt dat veel nieuwkomers aan en wordt beleggen ook populairder. De hebzucht onder beleggers wordt groter en ze willen steeds meer.
  • Angst. Net zoals dat de belegger overweldigd kan raken door hebzucht, kan hij ook bezwijken voor angst. Wanneer de beurs langdurig in het rood staat, en koersen dalen, worden beleggers bang voor verdere verliezen en beginnen ze te verkopen.
  • FOMO. Fear of Missing Out. Als een specifieke belegging het goed doet, lijkt het een aantrekkelijke investering. Zeker als je hoort dat anderen er een mooi rendement mee hebben behaald. Dat wil jij ook en je laat je dan leiden door het gevoel om de boot niet te willen missen. Denk bijvoorbeeld aan de populariteit van cryptovaluta.
  • Succes. Succes op de beurs zorgt ervoor dat we meer willen. Hebben we een paar succesvolle dagen op de beurs achter de rug, dan ontstaat er een verlangen naar meer. En dat is een gevoel dat alsmaar toeneemt: want als we ergens blij van worden, dan willen we dat gevoel opnieuw ervaren. Dit kan ertoe leiden dat je meer inlegt dan wat verantwoord is.

Hoe om te gaan met emoties bij beleggen

De beste belegger is een belegger die (zoveel mogelijk) zijn emoties weet uit te schakelen. Schrik niet van koersdalingen, laat je niet leiden door wat anderen zeggen en weet waar je je succes aan te danken hebt. Wat je hierbij kan helpen is duidelijk krijgen waar je voor belegt: met een uitgekiend beleggingsplan, duidelijke doelen, periodiek een bedrag inleggen en een heldere beleggingshorizon definiëren ben je het best in staat om emotionele beslissingen te voorkomen.