Een passief inkomen is een inkomen waar je slechts één of een paar keer iets voor hoeft te doen, waarna je vervolgens een blijvend inkomen genereert. Zodoende heb je een blijvend profijt van die inspanning(en), zonder dat je daar nog iets blijft doen. De uitdrukking 'Slapend rijk worden' is dus hier op van toepassing.


Voorbeelden van een passief inkomen genereren

Er zijn vele manieren waarop je een passief inkomen kan genereren. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rij:

  • Beleggen. Bij beleggen doe je eenmalig (of periodiek) een investering en laat je vervolgens je geld voor je werken.
  • Investeren in vastgoed. Een huis kopen en deze vervolgens verhuren kan ook een optie zijn om een passief inkomen te genereren.
  • Een boek schrijven. Dit is een eenmalig proces waar je vervolgens (als het goed loopt) royalty's over kan verwachten.
  • Affiliate marketing. Een steeds populairder wordende vorm van marketing. Je verdient geld als anderen via jouw link naar een product of dienst dat product aanschaffen of die dienst gaan gebruiken.


Waarom wordt een passief inkomen steeds belangrijker?

Geld is belangrijk in het leven. Zonder geld zouden we behoorlijk gelimiteerd zijn in wat we kunnen. Als je een vaste baan hebt, krijg je betaald zolang je er actief tijd in steekt. Als je dan stop met werken, komt er ook geen geld meer binnen. Met een passief inkomen is het net even iets anders. Want je zorgt dan voor meerdere geldstromen die zorgen voor inkomsten. Als je dan stopt met werken, heb je nog steeds inkomsten.

Een andere reden waarom een passief inkomen steeds belangrijker wordt is dat mensen actiever gaan nadenken over wat ze met hun tijd willen doen. De tijd die we namelijk beschikbaar hebben in het leven is gelimiteerd. Door tijdelijk extra tijd te investeren om passief inkomen te genereren, zou je later extra tijd over moeten houden. Je passieve inkomsten lopen namelijk een langere tijd door zonder dat je ergens actief tijd in moet steken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld kiezen om minder te werken. Je passieve inkomsten dichten het gat namelijk dat ontstaat wanneer je minder in loondienst werkt.


Een passief inkomen en de belasting

Over al je inkomsten moet je belasting betalen, dus ook over het passieve inkomen dat binnenkomt. De vraag is alleen hoe werkt dat precies? Voor het passieve inkomen dat je genereert zijn geen speciale regels. Je moet al je inkomsten opgeven bij de Belastingdienst, dus ook je passieve inkomen moet worden opgegeven bij de Belastingdienst. Je betaalt er namelijk wel gewoon belasting over.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: