Een passief inkomen is een inkomen waarbij je eerst een investering doet (qua tijd en/of geld), waarna je vervolgens een blijvend inkomen genereert. Zodoende heb je blijvend profijt van die inspanning(en), zonder dat je daar nog iets blijft doen. De uitdrukking 'Slapend rijk worden' is dus hierop van toepassing. Passief inkomen is geld dat je verdient zonder er steeds actief voor te hoeven werken.


Hieronder vind je:

 • 14 ideeën om passief inkomen te genereren;
 • Hoe passief dit inkomen eigenlijk is;
 • Het nadeel van passief inkomen;
 • Het voordeel van passief inkomen;
 • Waarom deze vorm van inkomsten steeds belangrijker wordt;
 • Hoe zit met belasting;
 • En wat de makkelijkste manier is om passief inkomen te verdienen.


Ideeën om passief inkomen te genereren

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een passief inkomen kan genereren. Hieronder zetten we de belangrijkste ideeën op een rij, inclusief de voor- en nadelen.


1. Beleggen

Bij beleggen doe je eenmalig (of periodiek) een investering en laat je vervolgens je geld voor je werken. Deze manier van passief inkomen vereist een minimale tijdsinvestering, maar je zal wel geld moeten investeren, al is dat vaak minder dan je denkt. Bij Semmie start je al met een minimale inleg van €1.000.


2. Investeren in vastgoed

Een huis kopen en deze vervolgens verhuren kan ook een optie zijn om een passief inkomen te genereren. Ook hier zal je eerst geld moeten investeren om daarna de vruchten ervan te kunnen plukken. Voor het onderhouden van de woning en het contact onderhouden met de huurders, zal je tijd moeten investeren of er anders iemand voor inhuren.


3. Een boek schrijven

Dit is een eenmalig proces waar je vervolgens royalty's over kan verwachten voor elk verkocht exemplaar. Houd er rekening mee dat je het boek wel zal moeten promoten en dat het je geen vetpot op zal leveren (behalve wanneer je de volgende J.K. Rowlings blijkt te zijn). Passief inkomen is het wel!


4. Affiliate marketing

Een steeds populairder wordende vorm van marketing. Je verdient geld als anderen via jouw link een product of dienst aanschaffen of gebruiken. Affiliate marketing kan je bijvoorbeeld toepassen op een website, persoonlijke blog, Pinterest, TikTok of andere socialmediakanalen. Denk eraan dat je eerst tijd moet investeren in het opbouwen van een publiek, waardoor je geduld zal moeten hebben voordat je daadwerkelijk passief inkomen verdient.


5. Display marketing

Deze vorm van marketing is goed te combineren met affiliate marketing. Hierbij gaat het namelijk om advertenties die je op een website of blog plaatst, en waarvoor je vervolgens wordt betaald als het impressies of kliks gegenereerd. Dit is niet geschikt voor socialmediakanalen, al kan je daar ook betaalde samenwerkingen met merken aangaan (wat alleen geen passieve, maar een actieve inkomstenbron is).


6. Een eigen webshop beginnen

Bij het beginnen van een webshop denk je misschien niet meteen aan passief inkomen, maar wanneer je dit combineert met dropshipping of print on demand is dit echter mogelijk. Bij dropshipping verkoop jij producten zonder deze zelf in voorraad te hebben. De producten die je klanten bij jou kopen, worden rechtstreeks vanuit de fabrikant/groothandelaar verstuurd.

Bij print on demand maak jij je eigen designs, die je vervolgens op bijvoorbeeld mokken, t-shirts, stickers, noem het maar op, verkoopt. Ook hierbij geldt dat de drukker ze rechtstreeks naar jouw klanten stuurt. Doordat je zelf geen voorraad hebt en alleen iets afneemt bij een producent/groothandelaar als je iets verkoopt, hoef je weinig geld te investeren.


7. Digitale producten verkopen

Een ander voorbeeld van passief inkomen is het verkopen van digitale producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-books, spreadsheets, templates voor cv’s, e-courses en kunst (posters die klanten zelf moeten printen). Denk hierbij out-of-the-box, ook als verpleegster kun je bijvoorbeeld interessante e-books of e-courses maken, op het gebied van gezondheid of voor verpleegsters in opleiding.

Zoals je begrijpt is hiervoor wel een tijdsinvestering nodig, niet alleen om het product te maken, maar ook om het aan de man te brengen. Door platforms als Udemy en Etsy, waar je publiek al aanwezig is, is deze vorm van passief inkomen echter enorm populair geworden.

Andere ideeën om passief inkomen te realiseren, zijn bijvoorbeeld:

 • Het verhuren van je auto;
 • Het verhuren van een parkeerplaats;
 • Crowdfunding;
 • Een socialmediakanaal beginnen;
 • Dropshipping;
 • Bouw een app;
 • Verkoop stockfoto's.


Er zijn een hoop ideeën te verzinnen om passief inkomen mee te verdienen, als je een beetje creatief bent. Het is echter belangrijk om een passieve inkomstenstroom te kiezen die goed bij je past. Natuurlijk kun je nieuwe vaardigheden opdoen, terwijl je het passieve inkomen realiseert, maar het is wel handig als je er affiniteit mee hebt. Veel passieve inkomstenbronnen hebben een initiële tijdsinvestering nodig en het is zonde als je de handdoek in de ring gooit voordat je hier de vruchten van hebt kunnen plukken.


Hoe passief is passief inkomen?

We noemden het al even in de intro: passief inkomen wordt ook weleens ‘slapend rijk worden’ genoemd. Dat is echter niet helemaal waar; hoe passief je passief inkomen is, verschilt per manier. Zo is beleggen (zeker bij een vermogensbeheerder als Semmie) passiever dan affiliate marketing, waar je bijvoorbeeld een publiek moet blijven onderhouden of een blogpost relevant moet houden om er passief inkomen mee te blijven verdienen. En bij een print on demand shop, zal je bijvoorbeeld af en toe vragen van klanten moeten afhandelen.


Nadeel van passief inkomen

Zoals je merkt bij bovenstaande ideeën is passief inkomen ook zeker geen ‘get rich quick’ scheme, waarmee je morgen al honderden euro’s verdiend. Je zal er eerst tijd voor moeten uittrekken, voordat je resultaten gaat zien. Vaak geldt: hoe meer tijd je erin investeert, hoe succesvoller je zal worden. Maar daar is eerst discipline en uithoudingsvermogen voor nodig.

Een grote tip om passief inkomen te genereren is om iets te kiezen waar je affiniteit mee hebt en waar je echt goed in bent. Alleen op deze manier zal je het volhouden om door te zetten. De uitzondering hierbij is beleggen, hier hoef je niet veel tijd in te investeren voordat je begint en wanneer je het doet bij een vermogensbeheerder hoef je er verder weinig aandacht aan te besteden. Wel zal je zien: hoe langer je het geld de tijd geeft, hoe meer het zal groeien. En aan beleggen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden: je geld kan ook minder waard worden.


Voordeel van passief inkomen

Het grote voordeel aan passief inkomen is echter wel dat je er na een initiële investering, veel minder tijd mee kwijt bent en dat je geld verdient op elk moment van de dag – ook als je in bed ligt dus. Passieve inkomstenbronnen zijn daarnaast schaalbaar en dat is heel waardevol. Er is geen maximum aan wat je kunt verdienen.

Een e-book hoef je bijvoorbeeld maar één keer te schrijven en kan je miljoenen keren verkopen. Terwijl je als tekstschrijver per artikel betaald krijgt en er maximum zit aan het aantal artikelen dat je kunt schrijven.


Waarom wordt een passief inkomen steeds belangrijker?

Geld is belangrijk in het leven. Zonder geld zouden we behoorlijk gelimiteerd zijn in wat we kunnen. Als je een vaste baan hebt, krijg je betaald zolang je er actief tijd in steekt. Als je dan stop met werken, komt er ook geen geld meer binnen. Met een passief inkomen is het net even iets anders. Want je zorgt dan voor meerdere geldstromen die zorgen voor inkomsten. Als je dan stopt met werken, heb je nog steeds inkomsten.

Een andere reden waarom een passief inkomen steeds belangrijker wordt is dat mensen actiever gaan nadenken over wat ze met hun tijd willen doen. De tijd die we namelijk beschikbaar hebben in het leven is gelimiteerd. Door tijdelijk extra tijd te investeren om passief inkomen te genereren, zou je later extra tijd over moeten houden. Je passieve inkomsten lopen namelijk een langere tijd door zonder dat je ergens actief tijd in moet steken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld kiezen om minder te werken. Je passieve inkomsten dichten het gat namelijk dat ontstaat wanneer je minder in loondienst werkt.


Een passief inkomen en de belasting

Over al je inkomsten moet je belasting betalen, dus ook over het passieve inkomen dat binnenkomt. De vraag is alleen hoe werkt dat precies? Voor het passieve inkomen dat je genereert zijn geen speciale regels. Je moet al je inkomsten opgeven bij de Belastingdienst, dus ook je passieve inkomen moet worden opgegeven bij de jaarlijkse belastingaangifte. Waar dat precies moet verschilt per manier om passief inkomen te generen. Zo worden de verdiensten van je beleggingen bij je vermogen opgeteld (vaak wordt dit automatisch doorgegeven door de partij waarbij je belegt en hoef jij het alleen nog te controleren). Inkomsten vanuit affiliate marketing geef je dan weer aan bij het gedeelte ‘Inkomen uit overig werk’.


Wat is de makkelijkste manier om passief inkomen te verdienen?

De makkelijkste manier om passief inkomen te verdienen is door te beleggen via een vermogensbeheerder als Semmie. Je start met een initiële inleg en stelt eventueel een automatische incasso in. Vervolgens wordt dit voor jou belegd in een breed gespreide portefeuille, waardoor je kunt profiteren van de ontwikkelingen van de markt, zonder dat je hiervoor specifieke kennis nodig hebt en zonder dat je hier nog verder mee bezig hoeft te zijn.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: