Een penny stock is een aandeel van een bedrijf met een zeer lage koers. Ondanks dat een penny stock in de Verenigde Staten door het SEC wordt gedefinieerd als een aandeel onder de $5, is het gangbaarder om aandelen onder de $1 of €1 als penny stock te definiëren.


Gevaren en risico's van penny stocks

Wanneer de waarde van een aandeel zo laag koerst, is dit meestal een voorteken dat het niet goed gaat met het bedrijf. Faillissement kan zelfs op de loer liggen. Een andere reden dat de waarde zo laag is, is dat het bedrijf net beursgenoteerd is en nog weinig heeft bereikt. Daardoor is het (nog) niet interessant voor beleggers.

Ook laat de liquiditeit meestal te wensen over. Daardoor kunnen er enorme koerswisselingen plaatsvinden als er dan toch handel in het aandeel plaatsvindt. Penny stocks zijn daarnaast meestal moeilijk verhandelbaar waardoor je ze na aankoop weer moeilijk kan verkopen. Daarnaast is er bij penny stocks vaak geen volledige of betrouwbare bedrijfsinformatie beschikbaar en is er geen tot weinig toezicht omdat ze vaak niet van de reguliere markten worden verhandeld.

Vanwege deze risico's laten veel beleggers penny stocks dan ook links liggen en penny stocks worden dan ook vaak eerder beschouwd als een gok dan een beredeneerde investering.


Oplichting

Het grootste gevaar van penny stocks is oplichting dankzij het pump & dump scenario. Dit weerhoudt de grote beleggers ervan om te beleggen in deze kleinere aandelen. Het pump & dump scenario is een vorm van oplichting waarbij (vroege) eigenaars van penny stocks deze promoten, vaak met valse informatie, via websites, brochures, e-mail en/of op sociale media om andere mensen dezelfde aandelen te laten kopen waardoor deze stijgen (de zogenaamde pump). Ook kan men door zelf met gerelateerde personen in het aandeel te gaan handelen de prijs beïnvloeden. Als het aandeel vervolgens qua waarde is gestegen verkopen de promotors hun aandelen waardoor de waarde weer zakt en laten ze de latere beleggers gedupeerd achter (de dump).

Penny stocks die niet genoteerd zijn op de beurs lopen het meeste gevaar op een pump & dump, omdat het moeilijker is voor investeerders om erachter te komen of de waarde van hun aandeel juist is.