Pensioenbeleggen is een manier van beleggen om te zorgen voor een aanvulling op je pensioen. Bij pensioenbeleggen kan je gebruik maken van een belastingvoordeel, vandaar de populariteit. Als je gaat beleggen via een vermogensbeheerder zijn er 2 opties. Je kunt kiezen voor een pensioenbeleggingsrekening of vrij beleggen voor je pensioen.


Optie 1: Open een pensioenbeleggingsrekening (box 1)

De eerste optie is dat je een pensioenbeleggingsrekening opent, waarbij je inleg tot de hoogte van je pensioentekort aftrekbaar is. Je betaalt over dat deel dus pas inkomstenbelasting als je met pensioen bent. Alleen, bij deze optie mag je het opgebouwde bedrag niet zomaar opnemen. Je bent bovendien verplicht om aan het einde van de rit het te gebruiken voor je oude dag.


Optie 2: Vrij beleggen voor meer pensioen (box 3)

De tweede optie is ‘gewoon’ beleggen via een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder, zoals bij Semmie. Je mag je inleg dan niet van je inkomen aftrekken. Het heffingsvrije vermogen, net zoals bij een spaarrekening, geldt wel gewoon, waardoor je over een deel geen vermogensbelasting betaalt. In 2022 is dit heffingsvrije vermogen €50.650 voor alleenstaanden. Fiscale partners mogen hun heffingsvrije vermogen aan elkaar overdragen, zodat zij samen een heffingsvrij vermogen in box 3 van €101.300 hebben.

Beleggen zonder slot erop kent zo zijn eigen voordelen. Je weet namelijk niet wat er tot aan je pensioen allemaal gaat gebeuren. Misschien heb je het geld plotseling hard nodig. Dan is het fijn dat je erbij kan. En als het ontzettend goed gaat, ben je niet gebonden aan een maximaal bedrag dat je mag storten.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie