Pensioenbeleggen is een manier van beleggen om te zorgen voor een aanvulling op je pensioen. Bij pensioenbeleggen kan je gebruik maken van een belastingvoordeel, vandaar de populariteit. Als je gaat beleggen via een vermogensbeheerder zijn er twee opties. Je kunt kiezen voor een pensioenbeleggingsrekening of vrij beleggen voor je pensioen.


Optie 1: Open een pensioenbeleggingsrekening (box 1)

De eerste optie is dat je een pensioenbeleggingsrekening opent, waarbij je inleg tot de hoogte van je pensioentekort aftrekbaar is. Je betaalt over dat deel dus pas inkomstenbelasting als je met pensioen bent. Alleen, bij deze optie mag je het opgebouwde bedrag niet zomaar opnemen. Je bent bovendien verplicht om aan het einde van de rit het te gebruiken voor je oude dag.


Optie 2: Vrij beleggen voor meer pensioen (box 3)

De tweede optie is ‘gewoon’ beleggen via een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder, zoals bij Semmie. Je mag je inleg dan niet van je inkomen aftrekken. Het heffingsvrije vermogen, net zoals bij een spaarrekening, geldt wel gewoon, waardoor je over een deel geen vermogensbelasting betaalt. In 2020 is dit heffingsvrije vermogen €30.846 voor alleenstaanden. Fiscale partners mogen hun heffingsvrije vermogen aan elkaar overdragen, zodat zij samen een heffingsvrij vermogen in box 3 van €61.692 hebben.

Beleggen zonder slot erop kent zo zijn eigen voordelen. Je weet namelijk niet wat er tot aan je pensioen allemaal gaat gebeuren. Misschien heb je het geld plotseling hard nodig. Dan is het fijn dat je erbij kan. En als het ontzettend goed gaat, ben je niet gebonden aan een maximaal bedrag dat je mag storten.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.