Pensioenbeleggen is een manier van beleggen om je pensioen aan te vullen, waarbij je gebruikmaakt van fiscaal voordeel. Het verschil met 'gewoon' beleggen is dan ook dit belastingvoordeel.
In Nederland is ons pensioen opgebouwd uit 3 verschillende pijlers:
Lees hier meer over hoe het pensioenstelsel in Nederland is opgebouwd.
Pensioenbeleggen doe je als de AOW en het werkgeverspensioen niet toereikend zijn op je oude dag. In andere woorden: als je dan niet genoeg geld binnenkrijgt om op dezelfde voet door te leven. Als je eenmaal mag stoppen met werken, wil je immers een zo klein mogelijke terugval in besteedbaar inkomen.
In Nederland zijn er zo’n 1 miljoen mensen die wel werken, maar geen pensioen opbouwen. Dit gaat niet alleen om zzp’ers (die sowieso zelf hun pensioen moeten regelen), maar ook vooral om mensen die bij een bedrijf werken dat geen pensioenregeling heeft voor het personeel.
Zelfs als je wel werkgeverspensioen opbouwt, hoeft dit niet toereikend te zijn als je eenmaal met pensioen bent. Niet elke werkgever draagt namelijk elke maand genoeg af voor je pensioen om toereikend te zijn op je oude dag. Volgens de AFM blijkt dat ruim 1 op de 3 Nederlanders minder inkomen heeft tijdens hun pensioen dan verwacht. Zij hebben een pensioentekort, wat ook wel een pensioengat wordt genoemd.
Je weet dat je een pensioengat hebt, wanneer je fiscale jaarruimte of reserveringsruimte hebt. Je jaarruimte is het bedrag dat je het afgelopen jaar te weinig aan pensioen hebt opgebouwd. Oftewel: het verschil tussen het pensioen dat je maximaal mag opbouwen met fiscaal voordeel en het pensioen dat je daadwerkelijk opgebouwd. De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 kalenderjaren.
De makkelijkste manier om te berekenen hoeveel jaarruimte je hebt, is de tool te gebruiken die de Belastingdienst hier speciaal voor heeft ontwikkeld.
Heb jij je jaarruimte berekend en ben je erachter gekomen dat je een pensioengat hebt? Dan kan je pensioenbeleggen met fiscaal voordeel en een pensioenbeleggingsrekening openen. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, wordt dit ook wel een lijfrenterekening genoemd.
Pensioenbeleggen kent een fiscaal voordeel. De Belastingdienst betaalt mee, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. De overheid wil namelijk voorkomen dat jij te maken krijgt met een groot verschil in inkomen als je met pensioen gaat. Maar hoe werkt dit belastingvoordeel precies?
Het bedrag dat je inlegt op je pensioenrekening mag je aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte. Omdat je over je inkomen belasting betaalt, hoef je uiteindelijk minder belasting te betalen. Een deel van het bedrag dat je in een jaar tijd hebt overgemaakt naar je beleggingsrekening, krijg je als het ware weer terug bij de belastingaangifte.
Let op: je mag niet onbeperkt geld overmaken naar je pensioenrekening om zo fiscaal vriendelijk te beleggen voor je pensioen. Je mag alleen je jaarruimte benutten.
Daarnaast betalen we in Nederland niet alleen belasting over ons inkomen, maar ook over ons vermogen: ons spaargeld en onze beleggingen. Bij pensioenbeleggen betaal je daarnaast geen belasting over de waarde van je geblokkeerde pensioenrekening. Je hebt dus tweemaal belastingvoordeel als je voor je pensioen belegt.
Pas als je daadwerkelijk met pensioen gaat en het bedrag op je pensioenrekening wordt uitgekeerd, betaal je inkomstenbelasting. Dan betaal je echter doorgaans een lager tarief aan belasting.
Je opent een pensioenbeleggingsrekening bij een partij als Semmie, waar je elke maand, elk kwartaal of elk jaar geld op stort. Dit wordt vervolgens voor je belegd. Je inleg is tot de hoogte van je pensioentekort aftrekbaar. Daarover hoef je nu dus geen belasting te betalen. Bij een pensioenrekening mag je het opgebouwde bedrag niet zomaar opnemen. Je bent bovendien verplicht om aan het einde van de rit het te gebruiken voor je oude dag.
We zetten de voordelen en nadelen van pensioenbeleggen op een rij.
Voordelen van pensioenbeleggen:
Nadelen van pensioenbeleggen:
Vanwege de risico’s die beleggen met zich meebrengt, vraag je je misschien af of pensioenbeleggen wel verstandig is. Wanneer je veel zekerheid wil, kan pensioensparen een alternatief zijn. Ook hierbij geldt het belastingvoordeel. Realiseer je echter wel dat je veel moet sparen om genoeg pensioen op te bouwen.
Vanwege de lage spaarrentes van de afgelopen jaren, levert sparen namelijk nauwelijks iets op. Tel daarbij op dat je te maken hebt met inflatie (jouw geld wordt over de jaren heen minder waard) en je moet wel heel veel sparen voor een fijn pensioen. Hoewel beleggen risico’s kent, zal het bedrag dat je uiteindelijk hebt opgebouwd hierdoor waarschijnlijk hoger zijn als je kiest voor pensioenbeleggen. Het is niet voor niets dat de pensioenfondsen waar werkgevers zich bij aansluiten, ook beleggen.
Een lange termijn is door de risico’s van beleggen hierdoor wel belangrijk. Hoe verder je van je pensioen af bent als je start met pensioenbeleggen, hoe groter de kans op een goed rendement.
Je kunt je pensioen zelf beleggen door ‘gewoon’ te beleggen via een beleggingsrekening. Bijvoorbeeld bij een vermogensbeheerder, zoals bij Semmie. Je mag dan niet gebruikmaken van het belastingvoordeel dat je bij pensioenbeleggen hebt.
Het heffingsvrije vermogen, net zoals bij een spaarrekening, geldt wel gewoon, waardoor je over een deel geen vermogensbelasting betaalt. In 2023 is dit heffingsvrije vermogen €57.00 voor alleenstaanden. Fiscale partners mogen hun heffingsvrije vermogen aan elkaar overdragen, zodat zij samen een heffingsvrij vermogen in box 3 van €114.000 mogen hebben.
Vrij beleggen voor je pensioen kent zo zijn eigen voordelen. Je weet namelijk niet wat er tot aan je pensioen allemaal gaat gebeuren. Misschien heb je het geld plotseling hard nodig. Dan is het fijn dat er geen slot op deze rekening zit en je erbij kan. En als het ontzettend goed gaat, ben je niet gebonden aan een maximaal bedrag dat je mag storten.
Bij Semmie kun je zowel pensioenbeleggen met belastingvoordeel als zelf beleggen voor je pensioen. Aan de slag? Bekijk onze speciale Pensioen pagina en onderzoek welke optie het best bij jou past.
Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.