We spreken van een pensioengat als je er na je pensionering in koopkracht op achteruitgaat. Je kunt dan niet meer leven zoals je gewend was: er komt minder inkomen binnen dan voorheen. Volgens de AFM blijkt dat ruim 1 op de 3 Nederlanders minder inkomen heeft tijdens hun pensioen dan verwacht.


Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat kan meerdere oorzaken hebben:

  • We blijven niet enkel meer voor één baas werken.
  • We gaan vaker als zzp'er aan de slag.
  • We gaan minder werken.
  • We lassen vaker sabbaticals in.
  • We studeren of werken vaker in het buitenland, zonder inkomen uit Nederland.


Controleren of je een pensioengat hebt

De makkelijkste manier om te controleren of je een pensioengat hebt, is door naar de website van de Belastingdienst te gaan. Hier kan je namelijk controleren of je jaar- en reserveringsruimte hebt. Je jaarruimte is het bedrag dat je het afgelopen jaar te weinig aan pensioen hebt opgebouwd. De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 kalenderjaren.


Wat kan ik aan mijn pensioengat doen?

Er zijn meerdere opties om je pensioengat te dichten. Je kunt gaan sparen op je spaarrekening, kiezen om te gaan banksparen of een lijfrenteverzekering nemen of beleggen.
Hoe elk van deze opties werken bespreken we in ons artikel Wat kan ik doen voor meer pensioen?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie