Pensioenkorting is het verlagen van het toegezegde pensioen. Er is sprake van een dreigende pensioenkorting als de dekkingsgraad van pensioenfondsen onder de 100% komt. De dekkingsgraad is de verhouding bezittingen ten opzichte van de verplichtingen. Als de bezittingen precies gelijk zijn aan de verplichtingen spreken we van een dekkingsgraad van 100%.

De overheid streeft naar een percentage boven de 100% om er zeker van te zijn dat pensioenfondsen ook daadwerkelijk pensioen kunnen uitbetalen. Als de verplichtingen hoger zijn dan de bezittingen, kunnen pensioen worden gekort. Dat betekent dat het pensioen waar je recht op hebt wordt verlaagd.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp:

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie