Periodiek beleggen is niets meer dan op een vast moment een bepaald bedrag beleggen. Bijvoorbeeld iedere maand €250 of €500 euro. Beleg je met Semmie, dan maak je dat bedrag gewoon over naar je beleggingsrekening. Wij beleggen het vervolgens voor je.


Je zoekt niet naar het juiste instapmoment

Beleggen levert meestal meer op dan je geld op de bank laten staan. Alleen: wanneer moet je dan gaan beleggen? Wat is een goed moment om in te stappen? Beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Wat koersen morgen of overmorgen doen, dat weet niemand. Over het algemeen levert beleggen over een langere periode meer op dan sparen. Met periodiek beleggen hoef je geen beursgoeroe te zijn: je zoekt niet naar het juiste beleggingsmoment, maar je belegt iedere maand een beetje.Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Door periodiek te beleggen leg je op vaste momenten een bedrag naar jouw keuze in. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Met periodiek beleggen werk je ongemerkt aan je toekomst. Door maandelijks een bedrag opzij te zetten bouw je ongemerkt aan je toekomst. Net zoals je zou doen als je maandelijks een deel van je inkomen opzij zet op je spaarrekening. Het geld wordt namelijk automatisch overgemaakt op je beleggersrekening waarna het meteen belegd wordt.
  • Periodiek beleggen zorgt voor een goede verdeling tussen risico en rendement. Door periodiek te beleggen bouw je langzaamaan je portefeuille op. Daardoor heeft een koersdaling minder grote invloed op je totaalrendement, maar is het ook zo dat grote stijgingen op korte termijn minder bijdragen aan je (positieve) rendement op de lange termijn.
  • Met periodiek beleggen is het juiste instapmoment niet meer belangrijk. Door periodiek een bedrag te investeren ben je niet afhankelijk van dat juiste instapmoment. Door de ontwikkelingen op de beurs koop je de ene maand je beleggingen wat goedkoper en de andere maand wat duurder in. Zo zorg je voor een mooie gemiddelde aankoopprijs.
  • Periodiek beleggen geeft vrijheid en flexibiliteit. Bij periodiek beleggen houd je zelf de touwtjes in handen. Daardoor kan je heel makkelijk de beslissing maken om een maandje over te slaan of het bedrag dat je maandelijks inlegt te verlagen (of te verhogen natuurlijk).
  • Bouw fiscaal vriendelijk aan de toekomst van je (klein)kind door periodiek te beleggen. Door periodiek te beleggen voor je (klein)kind kan je van jongs af aan al een mooi bedrag opbouwen en investeren in de toekomst van je kleine. Op die manier kan je meteen handig gebruik maken van de financieel gunstige schenkingsregels.


Welke nadelen kent periodiek beleggen?

Hoewel periodiek beleggen veel voordelen kent, zijn er uiteraard ook nadelen:

  • Periodiek beleggen is gericht op de lange termijn, je hebt dus tijd nodig om een kapitaal op te bouwen. Als je weinig tijd en/of geduld hebt is periodiek beleggen voor jou niet de juiste beleggingsstrategie.
  • Je geld is lange tijd in beheer van een broker of vermogensbeheerder. Als je belegt bij een broker of vermogensbeheerder die relatief hoge kosten rekent, loop je rendement mis. Doe daarom altijd eerst goed kostenonderzoek als je van plan bent om langere tijd te beleggen.


Periodiek beleggen of in één keer inleggen, wat is beter?

Het is een aloude discussie, gelijk aan die van het kip of het ei: wat is beter? Je geld in één keer inleggen of kiezen voor periodiek beleggen. Kijkend naar de statistische data dan levert het het meeste op als je je geld in één keer inlegt. Alleen is het niet enkel het rendement wat telt. Wat we namelijk weten is dat periodiek beleggen het risico dat je loopt bij beleggen verminderd. En dat is misschien nog wel belangrijker. Meer hierover lees je in ons Magazine artikel: In één keer inleggen of periodiek beleggen. Wat is beter?


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: