De recency bias is een valkuil waarin we intrappen door de voorkeur te geven aan recente gebeurtenissen in plaats van wat er in het verleden is gebeurd. Uit tests met de nauwkeurigheid van onze herinneringen is namelijk gebleken dat we het laatste wat tegen ons wordt gezegd, het beste onthouden.


Recency bias en beleggen

De recency bias kan het financiële welzijn van beleggers bedreigen door hen aan te zetten tot meer risicobereidheid nadat er mooie winsten zijn behaald. Zo zijn de beurzen sinds de coronacrisis van 2020 flink gestegen. Dit zorgde tot eind 2021 voor een hosannah-stemming omdat er mooie rendementen werden behaald. Dit nodigde veel beleggers uit om meer (dan verantwoordelijk was) in te leggen.

Maar de kans op een correctie wordt met de dag groter, dan heeft het verleden ons geleerd. Denk bijvoorbeeld aan de tulpenmanie, of recenter, aan de internetzeepbel of de kredietcrisis. Toen bewogen financiële markten op dezelfde manier als nu. Er wordt daarom ook gesproken dat we ons momenteel weer in een enorme zeepbel bevinden. Alleen besteden we daar weinig aandacht aan, juist omdat het zo goed gaat.

Om ervoor te zorgen dat je je niet enkel door de korte termijn laat leiden, is het goed om alles in perspectief te zien. Kijk niet alleen naar het heden, maar ook naar het verleden. Zorg er daarbij voor dat je risico’s spreidt, want als je je alleen op de meest recente gebeurtenissen richt, neem je onnodig risico.