Refirente is de rente die banken of financiële instellingen moeten betalen aan de centrale bank, wanneer zij geld opnemen. Refirente heeft veel synoniemen. Zo wordt refirente ook wel reporente, refinancing rate of herfinancieringsrente genoemd.


Waarom is er een refirente?

De refirente bepaalt een hele reeks andere kortetermijnrentes in de financiële wereld. De refirerente is ook van toepassing op de aanbestedingen van de centrale bank (zoals de ECB) of de 'repurchase agreements'. Bij dergelijke aanbestedingen vragen commerciële banken geld aan de ECB, die haar leningen steeds toezegt in ruil voor garanties (effecten). In feite koopt de ECB activa en geeft hij daarvoor liquiditeiten terug. Zo kan de ECB zichzelf kan beschermen als de commerciële bank niet zou terugbetalen.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie