De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 kalenderjaren. De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om te pensioenbeleggen en zo extra pensioen op te bouwen.


Reserveringsruimte om het pensioengat te dichten

De overheid stimuleert Nederlanders om een goed pensioen op te bouwen. Daarom biedt ze de mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier extra bij te sparen voor je pensioen. Dit geldt echter alleen wel voor werknemers in loondienst die zelf met de AOW te weinig pensioen opbouwen. Mocht dit zo zijn dan ontstaat er een pensioengat. Dit gat kan je dichten door gebruikt te maken van je jaarruimte. Mocht je dit niet doen voor het afgelopen kalenderjaar, dan heb je via de reserveringsruimte nog de kans om dit te doen voor de afgelopen 7 kalenderjaren.


De reserveringsruimte berekenen

Per kalenderjaar wordt aan de hand van je inkomensgegevens bepaald hoeveel pensioen je in dat jaar van de overheid mag opbouwen. Daarnaast wordt aan de hand van je pensioengegevens over dat zelfde jaar bepaald hoeveel pensioen je in dat jaar al had opgebouwd. De ruimte tussen die twee is de jaarruimte. Als je de jaarruimte over de afgelopen 7 kalenderjaren optelt kom je uit bij de reserveringsruimte. Deze kan je ook over minder dan 7 kalenderjaren berekenen, echter nooit over meer dan 7 jaar.

Let er wel op dat er wel een maximum zit aan de reserveringsruimte waar je gebruik van kan maken per jaar. Deze hangt af van wanneer jij met pensioen gaat.


Wat is de maximale reserveringsruimte in 2023?

De maximale reserveringsruimte in 2023 is €8.065 per jaar (in 2022 was dit €7.587). Maar als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden in 2023, dan geldt er ook een andere reserveringsruimte. In dat geval is de maximale reserveringsruimte €15.922 per jaar (in 2022 was dit €14.978).


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp:

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.