De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 kalenderjaren. De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om te pensioenbeleggen en zo extra pensioen op te bouwen.


Reserveringsruimte om het pensioengat te dichten

De overheid stimuleert Nederlanders om een goed pensioen op te bouwen. Daarom biedt ze de mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier extra bij te sparen voor je pensioen. Dit geldt echter alleen wel voor werknemers in loondienst die zelf met de AOW te weinig pensioen opbouwen. Mocht dit zo zijn dan ontstaat er een pensioengat. Dit gat kan je dichten door gebruikt te maken van je jaarruimte. Mocht je dit niet doen voor het afgelopen kalenderjaar, dan heb je via de reserveringsruimte nog de kans om dit te doen voor de afgelopen 10 kalenderjaren.


De reserveringsruimte berekenen

Per kalenderjaar wordt aan de hand van je inkomensgegevens bepaald hoeveel pensioen je in dat jaar van de overheid mag opbouwen. Daarnaast wordt aan de hand van je pensioengegevens over dat zelfde jaar bepaald hoeveel pensioen je in dat jaar al had opgebouwd. De ruimte tussen die twee is de jaarruimte. Als je de jaarruimte over de afgelopen 10 kalenderjaren optelt kom je uit bij de reserveringsruimte. Deze kan je ook over minder dan 10 kalenderjaren berekenen, echter nooit over meer dan 10 jaar.


Wat is de maximale reserveringsruimte in 2024?

Let er wel op dat er wel een maximum zit aan de reserveringsruimte waar je gebruik van kan maken per jaar. Per 1 januari 2024 is de maximale reserveringsruimte €41.608 per jaar. Met het ingaan van de nieuwe pensioenwet is deze flink verruimd. Daarvoor was de maximale reserveringsruimte namelijk €8.065 per jaar, of €16.130 als je de AOW-leeftijd in minder dan 10 jaar zou bereiken.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: