De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 kalenderjaren. De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen.


Reserveringsruimte om het pensioengat te dichten

De overheid stimuleert Nederlanders om een goed pensioen op te bouwen. Daarom biedt ze de mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier extra bij te sparen voor je pensioen. Dit geldt echter alleen wel voor werknemers in loondienst die zelf met de AOW te weinig pensioen opbouwen. Mocht dit zo zijn dan ontstaat er een pensioengat. Dit gat kan je dichten door gebruikt te maken van je jaarruimte. Mocht je dit niet doen voor het afgelopen kalenderjaar, dan heb je via de reserveringsruimte nog de kans om dit te doen voor de afgelopen 7 kalenderjaren.


Hoe bereken ik mijn reserveringsruimte?

Per kalenderjaar wordt aan de hand van je inkomensgegevens bepaald hoeveel pensioen je in dat jaar van de overheid mag opbouwen. Daarnaast wordt aan de hand van je pensioengegevens over dat zelfde jaar bepaald hoeveel pensioen je in dat jaar al had opgebouwd. De ruimte tussen die twee is de jaarruimte. Als je de jaarruimte over de afgelopen 7 kalanderjaren optelt kom je uit bij de reserveringsruimte. Deze kan je ook over minder dan 7 kalenderjaren berekenen, echter nooit over meer dan 7 jaar.

Let er wel op dat er wel een maximum zit aan de reserveringsruimte waar je gebruik van kan maken per jaar. Deze hangt af van wanneer jij met pensioen gaat:

  • Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan is je reserveringsruimte (per kalenderjaar) in 2020: €14.552.
  • Duurt het langer dan 10 jaar voordat je met pensioen gaat dan is je reserveringsruimte (per kalenderjaar) in 2020: €7.371.
Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.