De Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) die belegt in bedrijven die potentieel kunnen profiteren van de transitie naar duurzamere voedselproductiesystemen en consumptiepatronen. Een hele mond vol, maar in feite betekent het dat de verwachting is dat de koersen van deze bedrijven gaan stijgen, omdat de maatschappij steeds duurzamer wordt.

Het doel van deze ETF is niet alleen een mooi rendement behalen, maar juist ook het beschermen van onze natuur en ecosystemen. Ook wil het transparantie en veiligheid waarborgen in de voedselindustrie en plantaardige consumptie stimuleren om de uitstoot van broeikasgassen te helpen verminderen.

Dit fonds vind je terug in Semmie's Sustainable portefeuille.


Themabeleggen

Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF is een thematische ETF. Bedrijven worden hierbij aan de hand van specifieke duurzaamheidsthema’s (in dit geval is dat voedsel) geselecteerd voor een bepaalde index. Dit specifieke fonds volgt de Foxberry Tematica Research Sustainable Future of Food Index.


Koersontwikkeling


Duurzaamheid

De ETF is opgericht om beleggers de kans te geven om hun geld te investeren in bedrijven die innovaties bedenken om de gehele voedselketen duurzamer, veiliger en eerlijker te maken. De ETF werkt ernaar toe om maar liefst 9 van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te helpen bereiken, waaronder verantwoorde consumptie en productie (12), klimaatactie (13) en leven op het water (14) en op het land (15).


Waarom voedsel?

Het wereldwijde voedselsysteem heeft nu een enorme impact op de planeet. Als we doorgaan op dezelfde voet, zullen we biodiversiteit verliezen, de natuurlijke zoetwaterbronnen uitputten, rivieren en oceanen vervuilen en onze bodems blijvende schade toebrengen. Wanneer deze natuurlijke bronnen blijven slinken, zal het een steeds grotere uitdaging worden om gezond, betaalbaar en voedzaam voedsel te leveren aan de groeiende wereldbevolking.

De Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF bevat daarom bedrijven die zich op de volgende gebieden richten:

  • Plantaardig en biologisch voedsel
  • Ingrediënten en smaken
  • Voedselveiligheid
  • Duurzame landbouw
  • Innovatieve technologieën rondom water (verspilling, vervuiling) en de toeleveringsketen
  • Duurzame verpakkingsmethodes


ETF Quickfacts


Fondsaanbieder Rize
Vestigingsland Ierland
ISIN IE00BLRPQH31
Fondstype Aandelen
Valuta US Dollar
Benchmark Foxberry Tematica Reasearch Sustainable Future of Food Index
Dividend uitkerend? Nee


Meer weten over dit fonds? Neem dan een kijkje op de pagina over deze ETF van Rize, de fondsaanbieder.


Rize ETF

Rize ETF is opgericht in 2019 en is een Europese uitgever van ETF’s. Ze bieden alleen ETF’s aan met een specifiek thema die de problemen van de toekomst probeert te tackelen. Denk hierbij aan cybersecurity, klimaatverandering en dus ook duurzamere voedselproductie.

Naast de Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF bevat de impact portefeuille van Semmie nog een fonds van Rize: de Rize Environmental Impact 100 ETF.


In gesprek met Rize ETF

In onze rubriek Money Talks gaat Semmie het gesprek aan met Rahul Bhushan, een van de medeoprichters van Rize ETF. Rahul vertelt ons wat een thematische ETF precies is en hoe deze wordt opgebouwd. Ook legt hij uit wat het grote voordeel is van beleggen in de Sustainable Future of Food ETF en de Environmental Impact 100 ETF: de twee fondsen van Rize ETF waar Semmie ook in belegt. Je bekijkt de Money Talks met Rahal Bushan hier.