Wat is een schenkingsakte?

Een schenkingsakte is een document waarin een schenking officieel wordt vastgelegd. Hoewel het niet altijd verplicht is, zorgt het voor duidelijkheid tussen de schenker en ontvanger, en voorkomt het mogelijke misverstanden of conflicten achteraf. Een schenkingsakte beschermt bovendien tegen het risico dat de schenking in verkeerde handen terechtkomt.

Er zijn twee soorten schenkingsaktes: de notariële akte en de onderhandse akte.

De notariële schenkingsakte

Voor bepaalde schenkingen, zoals een schenking op papier of de schenking van een woning, is het wettelijk verplicht om een notariële schenkingsakte op te stellen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de notaris de akte bewaart, zodat deze niet kan kwijtraken. Daarnaast verifieert de notaris dat de schenking plaatsvindt met volle verstand en uit vrije wil. In geval van een conflict, bijvoorbeeld in de rechtbank, biedt een notariële akte sterke juridische bescherming voor zowel de schenker als de ontvanger.

De onderhandse schenkingsakte

Een onderhandse schenkingsakte is een overeenkomst die door de partijen zelf wordt opgesteld, zonder tussenkomst van een notaris. Net als bij een notariële akte dient de onderhandse akte als bewijs van de gemaakte afspraken.

Hoewel een schenking meestal zonder tegenprestatie plaatsvindt, kunnen er in een schenkingsakte wel extra voorwaarden worden opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de schenking geldt als voorschot op het erfdeel, of dat de schenking buiten de gemeenschap van goederen valt in geval van een huwelijk.

Schenkingsakte bij beleggen

Veel ouders en grootouders kiezen ervoor om te beleggen voor hun (klein)kinderen. De fiscus ziet dit als een schenking, vooral wanneer het kind bij de achttiende verjaardag toegang krijgt tot het vermogen. Bij grotere bedragen is het verstandig om in een schenkingsakte vast te leggen wat er met de schenking moet gebeuren, om onduidelijkheden of conflicten te voorkomen.