De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is een Europese verordening en heeft als doel om meer transparantie te bieden over hoe financiële partijen duurzaamheidsrisico’s en -kansen opnemen in hun beleggingsbeslissingen. De SFDR verwacht van financiële partijen dat ze via hun website transparant communiceren over hoe ze rekening houden met duurzaamheidsrisico’s en deze integreren in hun dienstverlening.

Ook moet volgens de richtlijn het eigen beloningsbeleid van een financiële partij worden aangepast op basis van duurzaamheidsrisico’s.


Waarom is de Sustainable Finance Disclosure Regulation geïmplementeerd?

Volgens de Europees Parlement was de informatieverschaffing aan beleggers op het gebied van ESG-criteria nog ‘onvoldoende ontwikkeld, omdat dergelijke informatieverschaffing nog niet aan geharmoniseerde vereisten onderworpen is’. Daarom besloot de Europees Parlement om zelf zulke vereisten op te stellen.

Ook wordt er met deze richtlijn gepoogd om greenwashing te voorkomen: bedrijven doen zich daarbij duurzamer en groener voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. Doordat alle financiële partijen nu aan één richtlijn moeten voldoen krijgen klanten inzichtelijk hoe duurzaam het aanbod van een specifieke financiële partij is.


Duurzaamheid en Semmie

Bij Semmie besteden we veel aandacht aan de samenstelling van onze duurzame portefeuille. Om tot een gebalanceerde beleggingsportefeuille te komen maken we een afstemming tussen de samenstelling van onze portefeuille en de (duurzaamheids)risico’s die daarmee gepaard gaan. Hierbij kijken we naar de beoordeling van de fondsen op de ESG-criteria waarbij we de prestaties van de portefeuille toetsen aan een duurzame benchmark.

Door deze aanpak wordt Semmie zelfs als ‘lichtgroen’ gecategoriseerd volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Het hele verhaal over hoe we onze duurzame portefeuille selecteren kun je trouwens rustig teruglezen in onze duurzaamheidsverklaring.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie