Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je spaargeld voor een bepaalde periode vastzet en daar een vooraf afgesproken rente voor terugkrijgt. De looptijd van een spaardeposito kan variëren van een paar maanden tot wel 20 jaar. Bij een korte looptijd (tot één jaar) wordt een spaardeposito ook wel een termijndeposito genoemd. Vaak geldt dat hoe langer de looptijd is, hoe hoger de rente is die je krijgt.


Voordeel van een spaardeposito

Het voordeel van sparen via een spaardeposito is dat de rente vaak hoger is dan op een 'gewone' spaarrekening. Ook heb je geen last van dalende spaarrentes. Omdat je spaargeld voor een langere periode vaststaat tegen een vooraf afgesproken rentetarief, zal een dalende rente geen invloed hebben op het rentetarief dat je hebt afgesproken.


Nadeel van een spaardeposito

Je kunt vaak je spaargeld niet tussentijds opnemen. Vast is dan ook echt vast. Bij sommige banken kan je wel je geld opnemen, maar moet je een boete betalen. Mocht je het geld bij uitzondering wel nodig hebben dan zijn banken vaak wel geneigd om coulant te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een huis gaat kopen, gaat samenwonen of als de rekeninghouder overlijdt.

Omdat je spaargeld voor een langere tijd vaststaat kan je daarnaast niet profiteren als de rentes stijgen. Je zit vast aan de rente waar je voor hebt gekozen toen je de spaardeposito opende.


Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.