Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je spaargeld voor een bepaalde periode vastzet en daar een vooraf afgesproken rente voor terugkrijgt. De looptijd van een spaardeposito kan variëren van een paar maanden tot wel 20 jaar. Bij een korte looptijd (tot één jaar) wordt een spaardeposito ook wel een termijndeposito genoemd. Vaak geldt dat hoe langer de looptijd is, hoe hoger de rente is die je krijgt.


Hoe werkt een spaardeposito?

Het spaargeld wordt voor een afgesproken tijd vastgezet. Wat kan variëren van een paar maanden tot 20 jaar. De spaarder ontvangt maandelijks, per kwartaal of per jaar het vooraf overeengekomen rentepercentage. Het geld dat in de deposito is gestort, mag in principe niet eerder worden opgenomen dan vooraf afgesproken is. Alleen onder specifieke voorwaarden is het spaartegoed voortijdig opneembaar. Denk hier bij aan het overlijden van de spaarder.

Aan het einde van de looptijd wordt het ingelegd bedrag weer teruggestort of kan ervoor gekozen worden om het bedrag opnieuw vast te zetten.


Voordeel van een spaardeposito

Het voordeel van sparen via een spaardeposito is dat de rente vaak hoger is dan op een 'gewone' spaarrekening. Ook heb je geen last van dalende spaarrentes. Omdat je spaargeld voor een langere periode vaststaat tegen een vooraf afgesproken rentetarief, zal een dalende rente geen invloed hebben op het rentetarief dat je hebt afgesproken.


Nadeel van een spaardeposito

Je kunt vaak je spaargeld niet tussentijds opnemen. Vast is dan ook echt vast. Bij sommige banken kan je wel je geld opnemen, maar moet je een boete betalen. Mocht je het geld bij uitzondering wel nodig hebben dan zijn banken vaak wel geneigd om coulant te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een huis gaat kopen, gaat samenwonen of als de rekeninghouder overlijdt.

Omdat je spaargeld voor een langere tijd vaststaat kan je daarnaast niet profiteren als de rentes stijgen. Je zit vast aan de rente waar je voor hebt gekozen toen je de spaardeposito opende.


Spaardeposito en belasting

Voor de belastingdienst maakt het niet uit of je je geld op een gewone spaarrekening of op een depositorekening hebt staan. Je betaalt formeel dan ook geen vermogensbelasting, maar je betaalt een heffing over je (fictieve) rendement.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: