SPAC staat voor Special Purpose Acquistion Company. In normaal Nederlands betekent SPAC 'speciaal overnamebedrijf. Een SPAC is een bedrijf die een beursnotering gebruikt om kapitaal op te halen om hiermee bestaande bedrijven over te nemen of te fuseren. Ze staan ook bekend als 'blanco cheque bedrijven'. Virgin Galactic, Nikola of DraftKings zijn voorbeelden van bedrijven die via de SPAC-route naar de beurs zijn gegaan.


Hoe werkt een SPAC?

Een SPAC is opgericht als overnamebedrijf. Een SPAC wordt vaak vergeleken met een lege huls. Het is namelijk een vennootschap zonder geschiedenis. Het doel is om een bedrijf te vinden dat relatief snel en goedkoop naar de beurs wil gaan.

Voor die beursgang wordt bij beleggers geld opgehaald. Vaak voor een introductiekoers van $10 per aandeel. Vervolgens wordt gezocht naar een bedrijf dat naar de beurs gebracht kan worden.

Als de beursgang geslaagd is houdt de SPAC een substantieel belang in het beursgenoteerde bedrijf, terwijl die de beursnotering overneemt. Presteert het bedrijf op de beurs, dan zal de SPAC daarvan profiteren.


De voordelen van een SPAC

Beleggers zien - naast het rendement - ook een aantal andere voordelen aan een SPAC.

  • Een snelle beursgang. Het traject om naar de beurs te gaan duurt minder lang bij een traditionele beursgang. Bij een IPO met bedrijfsactiviteiten is de aanlooptijd vaak minimaal één jaar.
  • Snelle overnames. De financiële slagkracht van de SPAC kan zorgen voor een snelle beursgang van een bestaand bedrijf via een omgekeerde IPO. De SPAC is al genoteerd op de beurs, alleen moeten de activiteiten van het bedrijf ingebracht worden in het beursfonds.
  • De nieuwe Tesla?Beleggers zijn altijd opzoek naar the next big thing. Wie weet kunnen ze op deze manier wel een mooie klapper maken.
  • Je hebt genoeg invloed. Neemt een SPAC een bedrijf over en zijn de aandeelhouders het er niet mee eens? Als een meerderheid tegenstemt gaat de koop niet door.


De nadelen van een SPAC

Naast bovenstaande voordelen heeft een SPAC ook nadelen. Dit zijn er enkele:

  • Weinig informatie tot je beschikking. Beleggers investeren op basis van goed vertrouwen en het trackrecord van de betrokken bestuurders. Je weet vooraf namelijk niet waarin wordt geïnvesteerd.
  • Koop je kwaliteit? Lang niet alle SPACs kopen kwaliteitsbedrijven. Er is een groot risico dat je investeert in een bedrijf dat niet goed genoeg kan presteren.
  • Korte termijn trade. De levensloop van een SPAC is kort. Dan hebben we het over maanden in plaats van jaren. Binnen 2 jaar moet het geld over het algemeen geïnvesteerd zijn, anders gaat het terug naar de aandeelhouders.
  • Hoge kosten. Als aandeelhouder draag je over het algemeen de kosten van de SPAC. En deze zijn over het algemeen hoog. Tel daarbij op dat de oprichters een mooie fee krijgen en je kan enkel concluderen dat het een riskante belegging is.