Wat is een SPAC?
SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘speciaal overnamebedrijf’. Een SPAC is een bedrijf dat een beursnotering gebruikt om kapitaal op te halen en hiermee bestaande bedrijven over te nemen of te fuseren. Deze bedrijven worden ook wel ‘blanco cheques’ genoemd. Voorbeelden van bedrijven die via de SPAC-route naar de beurs zijn gegaan, zijn Virgin Galactic, Nikola en DraftKings.
Hoe werkt een SPAC?
Een SPAC wordt opgericht als een overnamebedrijf en wordt vaak vergeleken met een lege huls, omdat het geen operationele geschiedenis heeft. Het doel is om een bedrijf te vinden en over te nemen dat relatief snel en goedkoop naar de beurs wil gaan.
Voor de beursgang wordt bij beleggers geld opgehaald, vaak tegen een introductiekoers van $10 per aandeel. Daarna zoekt de SPAC naar een bedrijf dat naar de beurs kan worden gebracht.
Na een succesvolle beursgang houdt de SPAC een aanzienlijk belang in het beursgenoteerde bedrijf, terwijl het de beursnotering overneemt. Als het bedrijf goed presteert op de beurs, profiteert de SPAC daarvan.
De voordelen van een SPAC
Beleggers zien, naast het rendement, ook een aantal andere voordelen aan een SPAC:
- Een snelle beursgang. Het traject naar de beurs is korter dan bij een traditionele beursgang. Bij een IPO met operationele activiteiten duurt de aanlooptijd vaak minimaal een jaar.
- Snelle overnames. De financiële slagkracht van de SPAC kan zorgen voor een snelle beursgang van een bestaand bedrijf via een omgekeerde IPO. De SPAC is al genoteerd op de beurs, maar de activiteiten van het over te nemen bedrijf moeten nog worden ingebracht.
- De nieuwe Tesla? Beleggers zijn altijd op zoek naar the next big thing, wat niet alleen goed is voor het rendement, maar ook leuk om over te vertellen op verjaardagen.
- Invloed als aandeelhouder. Als een SPAC een bedrijf overneemt en de aandeelhouders zijn het er niet mee eens, kan een meerderheid van de aandeelhouders de overname blokkeren.
De nadelen van een SPAC
Naast de voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan een SPAC. De belangrijkste zijn:
- Beperkte informatie. Beleggers investeren op basis van vertrouwen en het trackrecord van de betrokken bestuurders, omdat vooraf niet bekend is in welk bedrijf wordt geïnvesteerd.
- Koop je kwaliteit? Niet alle SPACs kopen kwaliteitsbedrijven. Er is een groot risico dat je investeert in een bedrijf dat niet goed presteert.
- Korte termijn. De levensduur van een SPAC is doorgaans kort, vaak enkele maanden in plaats van jaren. Het kapitaal moet meestal binnen twee jaar worden geïnvesteerd, anders gaat het terug naar de aandeelhouders.
- Hoge kosten. Als aandeelhouder draag je doorgaans de kosten van de SPAC, die vaak hoog zijn.