De SPDR S&P 500 ESG Leaders UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) die belegt in aandelen van Amerikaanse bedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500. Deze ETF houdt daarnaast rekening met ESG-factoren: factoren op het gebied van Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur).

Dit fonds vind je terug in Semmie's Solid portefeuille en Smart portefeuille.


De S&P 500

De S&P 500 is een index die de aandelen van 500 Amerikaanse bedrijven volgt. Het gaat hier om de 500 grootste aandelen in beurswaarde die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange. Deze bekende index is een veelgebruikte maatstaf voor de ontwikkeling van de financiële markt voor de VS.

De SPDR S&P 500 ESG Leaders UCITS ETF volgt echter de S&P 500 ESG Leaders Index. Een afgeleide van de welbekende S&P 500, waar alleen de prestaties worden gevolgd van bedrijven met sterker dan gemiddelde ESG-kenmerken. Dit betekent dat de ETF alleen belegt in bedrijven die aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen.


Koersontwikkeling


Duurzaamheid

De bedrijven die de index volgt, worden geselecteerd aan de hand van het best-in-class principe, in combinatie met het uitsluiten van controversiële sectoren. Bij deze strategie wordt er gekeken naar welke bedrijven een betere ESG-score hebben dan hun concurrenten. Vandaar dat de term ‘ESG Leaders’ wordt gebruikt in de naam van de ETF.

Bij het samenstellen van de index is er gekeken naar de ‘ESG Leaders’ van verschillende sectoren, zoals informatietechnologie, industrie en gezondheidszorg.

Daarnaast sluit het bedrijven die wezenlijke schade toebrengen aan het milieu of de maatschappij uit. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die inkomsten verdienen in de in de tabaksindustrie, wapenhandel, gokindustrie of bij de productie van kolen en oliezand. Ook bedrijven die de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties schenden, worden uitgesloten.


ETF Quickfacts

Fondsaanbieder State Street Global Advisors
Vestigingsland Ierland
ISIN IE00BH4GPZ28
Fondstype Aandelen
Valuta US Dollar
Benchmark SPDR S&P 500 ESG Leaders Index
Dividend uitkerend? Nee


Meer weten over dit fonds? Neem dan een kijkje op de pagina over deze ETF van State Street Global Advisors, de fondsaanbieder.