De SPDR STOXX Europe 600 SRI UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) die belegt in 200 aandelen van Europese bedrijven met een goede score op het gebied van ESG: Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur).

Dit fonds vind je terug in Semmie's Solid portefeuille en Smart portefeuille.


Europe 600

Je kunt deze index een beetje zien als de Europese variant van de Amerikaanse S&P 500, één van de bekendste indexen die vaak als maatstaf wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de financiële markt. Ook de STOXX Europe 600 Index is inmiddels een begrip geworden en een veel gebruikte graadmeter. Het biedt blootstelling aan de ontwikkelde economieën van Europa.

Het verschil is wel dat de STOXX Europe 600 niet alleen bestaat uit large cap bedrijven, maar ook aandelen van middelgrote en kleine bedrijven bevat. In de index zijn bedrijven uit zo’n 17 Europese ontwikkelde landen meegenomen.


Koersontwikkeling


Duurzaamheid

De SPDR STOXX Europe 600 SRI UCITS ETF trackt niet zomaar de STOXX Europe 600 Index, maar de STOXX Europe 600 SRI Index. Deze index is ontwikkeld om niet alleen de prestaties van de STOXX Europe 600 te volgen, maar ook rekening te houden met ESG-criteria. In andere woorden: het milieu, mens & maatschappij en behoorlijk bestuur.

Zo komen bedrijven die qua uitstoot-intensiteit tot de hoogste 10% behoren niet voor selectie in aanmerking en worden ook bedrijven die betrokken zijn bij controversiële bedrijfsactiviteiten uitgesloten.

Vervolgens zijn de overgebleven bedrijven gerangschikt op basis van hun ESG-scores. De STOXX Europe 600 SRI Index selecteert de hoogst genoteerde bedrijven (binnen 11 verschillende sectoren, zodat er op dit gebied een goede spreiding is) totdat er 200 bedrijven zijn geselecteerd – een derde van het aantal aandelen in de onderliggende index.


ETF Quickfacts


Fondsaanbieder State Street Global Advisors
Vestigingsland Ierland
ISIN IE00BK5H8015
Fondstype Aandelen
Valuta Euro
Benchmark STOXX Europe 600 SRI Index
Dividend uitkerend? Nee


Meer weten over dit fonds? Neem dan een kijkje op de pagina over deze ETF van State Street Global Advisors, de fondsaanbieder.