Speculeren is het kopen en verkopen van effecten met de hoop om er snel winst mee te maken. Dit kan een week zijn, een dag of zelfs een paar minuten. Speculanten (mensen die speculeren) spelen in op een verwachte stijging of daling van de koers. Omdat de koers niet te voorspellen is wordt speculeren vaak vergeleken met gokken. Je weet niet hoe iets zich gaat ontwikkelen op korte termijn en daarom is de kans net zo groot dat je verlies maakt als dat je winst maakt.


Wat is het verschil tussen speculeren en beleggen?

Het grootste verschil tussen speculeren en beleggen is het tijdsbestek waarin men rendement wil behalen. Beleggers beleggen voor de lange termijn. Ze hebben een bepaalde beleggingshorizon (zeg 5 of 10 jaar) en hebben dus genoeg tijd om een eventuele koersdaling op te vangen. Bij speculeren handel je op de korte termijn. Wil je op korte termijn een hoog rendement behalen dan zul je (zeer) grote risico's moeten nemen.

Dat is het tweede grote verschil: de mate van risico. Bij beleggen in aandelen en obligaties loop je natuurlijk al een bepaalde mate van risico. Maar bij speculeren is dat risico nog hoger. Daarom blijven wij bij Semmie ook ver weg hiervan.


Speculeren op een koersdaling

Speculeren op een koersdaling wordt shorten of short gaan genoemd. Je speelt dan in op een verwachte daling van de onderliggende waarde, bijvoorbeeld van een aandeel. Wie short gaat, speculeert dus op een dalende koers en probeert daar geld aan te verdienen.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie