Een staatsobligatie is een obligatie die door een land of een overheid wordt uitgegeven. Vaak worden staatsobligaties uitgegeven om een gat in de begroting te kunnen dekken. Beleggers kopen de obligaties van de overheid en krijgen daarvoor wel couponrente voor terug. Aan het einde van de looptijd krijg je je uitgeleende geld weer terug.


Hoe werken staatsobligaties?

Wanneer je als belegger een staatsobligatie koopt, leen je geld uit aan de overheid voor een afgesproken tijdsperiode en een vast geldbedrag. In ruil daarvan ontvang je van de overheid couponrente. Dit is een vast inkomen dat je per periode ontvangt totdat de looptijd voorbij is.


Voorbeeld van een staatsobligatie

Stel je belegt voor €5.000 in een 10-jarige Nederlandse staatsobligatie waar je jaarlijks 5% couponrente voor ontvangt. Per jaar ontvang je dan 5% van €5.000 = €250. Aan het eind van de looptijd (10 jaar) ontvang je je inleg van €5.000 terug.


Wat beïnvloedt de prijs van een staatsobligatie?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een staatsobligatie bepalen. We hebben de belangrijkste op een rij gezet:

  • Vraag en aanbod. Het aanbod van staatsobligaties wordt bepaald per overheid, die nieuwe obligaties zal uitgeven wanneer ze dat nodig achten. De vraag voor obligaties hangt af van de aantrekkelijkheid van de investering. Des te aantrekkelijker deze is, des te hoger de vraag ook is.
  • Rente. Als de rentetarieven lager zijn dan de rentevergoeding van de obligatie, zal de vraag stijgen omdat de obligatie een betere investering is. Als de rentetarieven echter hoger zijn dan de rente die je voor de obligatie krijgt, zal de vraag dalen.
  • Kredietbeoordeling. De kans dat een overheid een lening niet kan terugbetalen is vrij klein. Maar het kan voorkomen. Daarnaast is er ook verschil in de betrouwbaarheid van overheden. Een obligatie van een land dat zijn financiën minder goed op orde heeft wordt gezien als een risicovollere obligatie. Deze wordt normaal gesproken verhandeld tegen een lagere prijs dan een obligatie met een lager risico en een vergelijkbaar rente.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: