Van stagflatie (een combinatie van stagnatie en inflatie) is sprake wanneer de inflatie en werkloosheid hoog zijn en de groei van de economie vertraagt.
Stagflatie kan voor een dilemma zorgen op economisch gebied. Dat komt omdat de maatregelen die moeten zorgen voor een lagere inflatie (bijvoorbeeld het verhogen van de rente) ervoor kunnen zorgen dat de economie nog minder snel groeit en daarnaast de werkloosheid verergeren. Stagflatie is daarom zeer lastig te bestrijden.
Om uit te leggen hoe stagflatie kan ontstaan maken we gebruik van een voorbeeld. Stel een fabriek die schaatsen fabriceert, gaat failliet. Daardoor worden er in zijn algemeenheid minder schaatsen gemaakt. Als de volgende winter een strenge winter wordt, dan stijgt de vraag naar schaatsen. Logischerwijs stijgt de prijs van schaatsen omdat er onvoldoende schaatsen zijn om aan de grote vraag te voldoen: de inflatie stijgt.
Als dit proces op grote schaal plaatsvindt, wordt de totale productie in een land lager terwijl de prijzen stijgen en de algemene werkloosheid toeneemt. Dan is er sprake van stagflatie.
Als er sprake is van stagflatie, is er over het algemeen ook sprake van een hoge werkloosheid waarbij je minder snel een nieuwe baan vindt mocht je werkloos raken. Je inkomen gaat dan omlaag terwijl de prijzen wel stijgen. Heb je echter een (vaste) baan dan kunnen de gevolgen meevallen, vooral als je inkomen met de inflatie meestijgt. De prijzen stijgen wel, maar omdat je inkomen meestijgt, kun je die prijsstijgingen opvangen.
Onlangs hebben we in ons Magazine een uitgebreid artikel gepubliceerd waarin we antwoord geven op de vraag 'Stagflatie. Moeten we ons daar zorgen om maken?'