Van stagflatie (een combinatie van stagnatie en inflatie) is sprake wanneer de inflatie en werkloosheid hoog zijn en de groei van de economie vertraagt. Stagflatie kan voor een dilemma zorgen op economisch gebied aangezien de maatregelen die moeten zorgen voor een lagere inflatie (bijvoorbeeld het verhogen van de rente) ervoor kunnen zorgen dat de economie nog minder snel groeit en daarnaast de werkloosheid verergeren (en vice versa). Stagflatie is daarom zeer lastig te bestrijden.


Hoe kan stagflatie ontstaan?

Om uit te leggen hoe stagflatie kan ontstaan maken we gebruik van een voorbeeld. Stel een fabriek die schaatsen fabriceert, gaat failliet. Daardoor worden er minder schaatsen gemaakt. Stel dat er net die winter een strenge winter is en iedereen schaatsen wilt. De vraag naar schaatsen is dan enorm groot. De prijzen van schaatsen gaan stijgen omdat er onvoldoende schaatsen zijn om aan de grote vraag te voldoen: er ontstaat inflatie. Als dit proces op grote schaal plaatsvindt, wordt de totale productie in een land lager terwijl de prijzen stijgen. Dat noemen we stagflatie.


Welke invloed heeft stagflatie op consumenten?

Als er sprake is van stagflatie, is er ook sprake van een hoge werkloosheid waarbij je minder snel een nieuwe baan vindt. Je inkomen gaat dan omlaag terwijl de prijzen stijgen. Heb je echter een (vaste) baan dan kunnen de gevolgen meevallen. Vooral als je inkomen met de inflatie meestijgt. De prijzen stijgen, maar omdat je inkomen en (eventuele spaarrente) meestijgt heb je daar weinig last van.


Meer weten over stagflatie?

Onlangs hebben we in ons Magazine een uitgebreid artikel gepubliceerd waarin we antwoord geven op de vraag 'Stagflatie. Moeten we ons daar zorgen om maken?'

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie