Wat is strategische asset-allocatie?

De strategische asset allocatie zoekt de optimale balans tussen het verwachte risico en het verwachte rendement voor de lange termijn. Het idee achter strategische asset-allocatie is dat je een deel van het risico van aandelen compenseert door enkele veilige beleggingen, zoals obligaties toe te voegen. Met deze mix én de bekende verwachte historische rendementen van elk type belegging, verwacht je een toekomstbestendige portefeuille te creëren.

Strategische asset-allocatie voor de lange termijn

De strategische asset-allocatie gaat over hoeveel aandelen, obligaties en andere beleggingen je koopt. En in welke regio’s en sectoren je belegt. Dit met doel om op de lange termijn een beleggingsmix te creëren die een optimale balans tussen het verwachte risico en rendement biedt. In een strategische asset-allocatie spreidt je als belegger (of vermogensbeheerder) over verschillende beleggingscategorieën die alle een verschillend risico en rendement hebben. Op lange termijn moet een goede strategische asset-allocatie leiden tot een mooi positief rendement.

Rebalancing als onderdeel van strategische asset-allocatie

Om binnen de beoogde verdeling te blijven is het nodig geregeld te rebalancen. Dat doen we bij Semmie dan ook eens per maand. Rebalancen is een soort onderhoud aan je beleggingsportefeuille. Een soort kleine beurt om te zorgen dat de verhouding tussen de beleggingscategorieën netjes in evenwicht blijft. Dit kan bijvoorbeeld door aandelen te verkopen, of obligaties aan te kopen.

Asset-allocatie in het algemeen

Strategische asset-allocatie is samen met tactische asset-allocatie onderdeel van de algehele asset-allocatie. Asset-allocatie gaat over de spreiding van je beleggingen. Asset is een ander woord voor belegging. En allocatie betekent: waar je in belegt. Welk deel van je geld steek je in aandelen, welk deel in obligaties? Maar ook: hoe spreid je je beleggingen over verschillende regio’s en sectoren? Doel van deze spreiding: je bent niet afhankelijk van één regio of sector en spreidt dus je risico.