Een ticker is een combinatie van cijfers en/of letters waaraan een effect zoals een aandeel, obligatie of ETF kan worden geïdentificeerd.

Elk bedrijf dat naar de beurs gaat krijgt een ticker symbol toegewezen. Deze worden gebruikt ter identificatie van het effect. In Europa gebruiken de beurzen meestal 3 á 4 tekens. Zo is de ticker van Unilever 'UNA' en die van Shell 'RDSA'. In de Verenigde Staten is dit 1 á 4 tekens. Zo heeft Facebook de ticker 'FB' en voert Ford zelfs alleen de 'F' als ticker.


Waarom zijn er tickers?

In de jaren 1800, toen de moderne beurzen ontstonden, moesten vloerhandelaren de aandelenkoers van een bedrijf communiceren door de naam van het bedrijf volledig op te schrijven of te schreeuwen. Toen het aantal beursgenoteerde bedrijven toenam van tientallen naar honderden realiseerden de handelaren zich al snel dat dit proces tijdrovend was. En tijd is geld. Daarnaast waren de handelaren niet meer in staat waren om de vaak veranderende prijzen bij te houden omdat ze druk bezig waren met het noteren van de bedrijfsnamen.

Om efficiënter te zijn in het doorgeven van prijswijzigingen aan beleggers, werden bedrijfsnamen ingekort.


Ticker als verwijzing

Niet altijd is de ticker een afkorting van de bedrijfsnaam. Sommige bedrijven gebruiken de ticker om op een luchtige manier te verwijzen naar hun branche. Zo is de ticker van pizzaketen Papa John’s 'PZZA' en die van Ferrari 'RACE'.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: