TINA is de afkorting van There is no alternative. In het Nederlands: Er is geen alternatief. Deze term verwijst vaak naar beleggingsproducten waar (onvrijwillig) voor wordt gekozen omdat het alternatief nog minder rendement opleveren.
Momenteel wordt er daarom vooral gewezen naar aandelen. Obligaties leveren bijna geen rendement meer op en de rentes die je krijgt op je spaargeld zijn historisch laag. Bij gebrek aan beter alternatieven wordt er dus voor een bepaald product gekozen.
Herbert Spencer, die leefde van 1820 tot 1903, was een Britse intellectueel. Hij geloofde in vrijheid van productie en handel en was van mening dat Darwins theorie van 'survival of the fittest' van toepassing zou moeten zijn op menselijke interacties. Tegen critici van kapitalisme, vrije markten en democratie antwoordde hij vaak: "There is no alternative."
TINA kan zowel positieve als negatieve connotaties oproepen. Positief is dat de overtuiging dat er geen alternatief is voor een bepaalde manier van handelen, zorgt dat de gekozen strategie steun krijgt. Als die strategie dan toch niet blijkt te werken kan er wanhoop ontstaan.
TINA wordt steeds vaker gebruikt als er wordt gesproken over de beurs en beleggingen. Maar niet alleen als het gaat over aandelen vergeleken met obligaties. Ook alternatieven die voorheen als twijfelachtig werden beschouwd worden nu gezien als TINA-beleggingen. Daarom werden bijvoorbeeld ook cryptovaluta de afgelopen tijd zeer populair. Zeker in tijden van crisis waarbij de 'standaard' beleggingen weinig tot geen rendement opleveren.
Om evengoed een mooi rendement op investeringen te halen zoeken mensen steeds meer het risico op. Met alle gevolgen van dien. Daarom wordt het ook afgeraden om steeds meer risico op te zoeken om steeds meer rendement te maken. Want niet alleen de kans op een hoger rendement stijgt, ook de kans op het kwijtraken van je inleg.
Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: