De UBS MSCI Japan Climate Paris Aligned UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) die belegt in grote tot middelgrote Japanse bedrijven die zullen profiteren van de transitie naar een duurzamere economie.

De bedrijven die in het fonds worden meegenomen moeten voldoen aan de minimale standaarden voor de EU Paris-Aligned Benchmerk, waarover later meer.

Dit fonds komt terug in Semmie’s Sustainable portefeuille.


Beleggingsdoel

Het fonds is opgericht voor beleggers die hun geld willen investeren in Japanse bedrijven die hun impact op het milieu willen beperken en daarnaast rekening houden met mens & maatschappij en een behoorlijk bestuur hebben. Tegelijkertijd is de verwachting dat beleggers kunnen profiteren van de transitie naar een duurzame economie.

De UBS MSCI Japan Climate Paris Aligned UCITS ETF volgt de MSCI Japan Climate Paris Aligned Index. Doordat de index bedrijven in verschillende sectoren heeft opgenomen, van de industrie tot de gezondheidszorg en van vastgoed tot consumentengoederen, is er een mooie spreiding ontstaan.

Het fonds lijkt op een andere ETF van fondsaanbieder UBS die is opgenomen in de impact portefeuille van Semmie: de UBS MSCI USA Climate Paris Aligned UCITS ETF. In deze ETF worden bedrijven meegenomen die in de Verenigde Staten genoteerd zijn, in plaats van Japan.


Koersontwikkeling


Duurzaamheid

Bedrijven die zijn opgenomen in de index moeten voldoen aan de minimale standaarden van de EU Paris-Aligned Benchmark. Deze Paris Aligned Benchmarks werden voor het eerst in 2019 geïntroduceerd als hulpmiddelen om de transitie naar een koolstofarme economie te begeleiden. Het is een groep indexen (waaronder de index die deze ETF trackt) die het doel hebben om kapitaal te verplaatsen en zo een meer klimaatbestendige wereldeconomie te realiseren.

Het is voor beleggers een handig hulpmiddel om te weten of het fonds en de bedrijven erin toewerken naar het akkoord van Parijs (ook wel het klimaatakkoord genoemd), waarin is afgesproken dat de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging onder de 2°C moet blijven, met inspanningen om de stijging verder te beperken tot 1,5°C. et fonds heeft dan ook de hoogste MSI ESG rating mogelijk (AAA).


ETF Quickfacts


Fondsaanbieder UBS
Vestigingsland Ierland
ISIN IE00BN4Q0X77
Fondstype Aandelen
Valuta Japanse Yen
Benchmark MSCI Japan Climate Paris Aligned Index
Dividend uitkerend? Nee


Meer weten over dit fonds? Neem dan een kijkje op de pagina over deze ETF van UBS, de fondsaanbieder.