UBS is een Zwitserse bank met hoofdkantoren in Zürich en Basel. De bank heeft 3 hoofdactiviteiten: het biedt vermogensbeheer- en investment banking diensten aan en is daarnaast een traditionele bank.


Semmie en UBS

Drie van de fondsen in de modelportefeuille van Semmie zijn onder beheer van UBS. In onze ESG portefeuille vinden we de UBS MSCI Europe ESG Universal Low Carbon Select ETF terug. In onze impact portefeuille vinden we de UBS ETF (IE) MSCI USA Climate Paris Aligned UCITS ETF en de UBS ETF (IE) MSCI Japan Climate Paris Aligned UCITS ETF terug.


UBS en duurzaamheid

Om hun ETF’s op een duurzame manier samen te stellen maakt UBS gebruik van verschillende criteria en werken ze met verschillende benchmarkproviders. UBS’ grootste aanbod aan fondsen is gebaseerd op de MSCI SRI 5% indices. Deze indices worden in 3 stappen opgebouwd. Allereerst worden bedrijven die zich bezighouden met kernenergie, tabak, alcohol, wapens, gokken, genetische modificatie, kolen en pornografie uitgesloten. Vervolgens vindt er een best-in-class ESG-screening plaats waarbij in iedere sector alleen de bovengemiddeld op ESG-criteria scorende bedrijven mogen blijven. En tot slot wordt er nog gefilterd op controverses.

Door die strenge screening valt ongeveer 75% van de bedrijven uit de traditionele MSCI index af. Maar voor te weinig keuze hoef je als belegger niet te vrezen. Een individuele positie mag niet meer dan 5% van het totaal van de ETF bedragen, zo is spreiding gegarandeerd.