Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is een document dat je jaarlijks krijgt van de uitvoerder waarbij je pensioen opbouwt. Op je Uniform Pensioenoverzicht staat de hoogte van je ouderdomspensioen, wezenpensioen en partnerpensioen. Indien je nog werkzaam bent ontvang je elk jaar een UPO. Ben je uitgewerkt? Dan ontvang je het eens per 5 jaar.

Het Uniform Pensioenoverzicht bestaat uit een aantal vaste onderdelen:

  • Hoeveel geld je hebt gespaard voor als je met pensioen gaat;
  • Hoe hoog dit bedrag uiteindelijk kan worden als je op dezelfde voet pensioen blijft opbouwen;
  • Over welke onderdelen van je inkomen je pensioen opbouwt, en
  • Je factor A. Je factor A heb je nodig om je jaarruimte en/of reserveringsruimte te berekenen. Dat heb je nodig als je een lijfrenterekening opent en wilt weten hoeveel je per jaar, belastingvrij, mag inleggen.


Waar vind ik mijn UPO?

Je UPO krijg je elk jaar per post opgestuurd door je pensioenuitvoerder. Ben je je UPO kwijt? Dan kan je inloggen met je DigiD op de website van je pensioenuitvoerder. Vaak wordt je persoonlijke documentatie aangeboden onder een kopje met de naam ‘Documenten’ of ‘Dossier’.


Ik weet niet wie mijn pensioenuitvoerder is en kan dus mijn UPO niet vinden

Het kan zijn dat je niet weet wie je pensioenuitvoerder is. Gelukkig is dat altijd terug te vinden via mijnpensioenoverzicht.nl. Mijnpensioenoverzicht.nl is een overheidswebsite waarin je inzicht krijgt in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het bedrag dat je kunt verwachten na pensionering.

Door met je DigiD in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een overzicht van de pensioenuitvoerders waar jij pensioen opbouwt en in het verleden hebt opgebouwd.

Om je actieve pensioenuitvoerder te vinden download je je persoonlijke Pensioenoverzicht. Druk daarvoor op de knop ‘Download Pensioenoverzicht’ rechtsboven op de pagina en download het bestand als PDF.

In het gedownloade bestand staan overzichtelijk alle uitvoerders waarbij je pensioen hebt opgebouwd. Je huidige uitvoerder kan worden herkend aan het blauwe bolletje dat voor de uitvoerder staat. Dit blauwe bolletje betekent dat je daar Actief Pensioen opbouwt.

Log vervolgens in op de website van je actieve pensioenuitvoerder om je UPO te downloaden.