Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds gericht op vastgoed. Een vastgoedfonds bestaat dan ook voornamelijk uit bedrijven die zich bezighouden met vastgoed.

Sommige vastgoedfondsen investeren alleen in een bepaald type vastgoed, zoals bijvoorbeeld kantoorruimtes. Andere vastgoedfondsen beleggen in een veel breder spectrum vastgoed: van kantoren tot vakantieparken en van winkelcentra tot parkeergarages.


Voordelen van beleggen in een vastgoedfonds

Wanneer je als belegger je portfolio wil diversifiëren, kun je ook beleggen in vastgoed. Het kopen van een pand, om dit te verhuren of om op te knappen en weer door te verkopen, is echter heel arbeidsintensief en vereist bovendien de nodige kennis.

Dit is het voordeel van beleggen in vastgoed op de beurs; het biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de vastgoedmarkt, zonder zelf vastgoed te hoeven kopen, te beheren en te verhuren. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het vinden van huurders of het doen van onderhoud. Je hebt ook aanzienlijk minder geld nodig om te investeren in vastgoed op de beurs, dan in vastgoed zelf.

Het voordeel van een vastgoedfonds ten opzichte van één specifiek aandeel van een bedrijf dat zich bezighoudt met vastgoed, is dat je gemakkelijk spreiding aan kunt brengen en zo minder afhankelijk bent van de prestaties van één specifiek aandeel.


Waarom is beleggen in vastgoed interessant?

Een belangrijk voordeel van beleggen in vastgoed (naast beleggen in aandelen en obligaties) is de diversificatie in je portefeuille. Aandelen, obligaties en vastgoed zijn drie heel verschillende beleggingscategorieën met verschillende risico’s, mogelijke rendementen en ze reageren alle drie verschillend op wereldwijde (economische) omstandigheden. Hoe meer diversificatie er in je portefeuille is, hoe beter deze over het algemeen beschermd is tegen risico’s.

Maar net als bij alle beleggingen bestaat er een risico dat je (een deel van je) inleg verliest. Vastgoed is wel relatief waardevast en is daarnaast redelijk bestand tegen inflatie; wanneer prijzen stijgen, zullen huurprijzen meebewegen.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: