Bij verliesaversie is de angst om iets te verliezen groter dan het winnen. Dit zorgt ervoor dat mensen bereid zijn om grotere risico's te nemen om verlies te voorkomen dan om te winnen. Bij verliesaversie wordt verlies vaak zelfs als zo vervelend ervaren, dat het ongeveer twee keer meer pijn doet dan dat winst genot oplevert. Het verlies van €50 levert dus net zoveel pijn op als dat €100 winst genot oplevert.


Verliesaversie en beleggen

Op beurzen zorgt verliesaversie ervoor dat wanneer beleggers de koersen zien dalen ze sneller op de verkoopknop drukken. Want hoe meer verlies je maakt, hoe meer pijn je ervaart. Daarbij komt ook kijken dat de beleggingen die worden verkocht, worden verkocht in grote getalen. Beleggers nemen dus, hoe pijnlijk het ook is, hun verlies om ervoor te zorgen dat ze niet nog meer gaan verliezen. Het gevolg is echter dat dit ervoor zorgt dat koersen snel dalen.


Emoties bij beleggen

Als het om het succes van je beleggingen gaat is je grootste vijand niet de onvoorspelbaarheid van de beurs of de onverwachte gebeurtenissen in de wereld. Dat ben je toch echt zelf. Althans, als je veel kenners moet geloven. Ons gedrag, en dan voornamelijk ons gedrag dat voorkomt uit emoties beïnvloeden hoe succesvol we zijn als we beleggen. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens het artikel Emoties bij beleggen: op deze valkuilen moet je letten.