Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Wat is vermogensaanwasbelasting?

De vermogensaanwasbelasting is de belasting die je hoogstwaarschijnlijk vanaf 2029 gaat betalen over je spaargeld en beursgenoteerde beleggingen in box 3. Je betaalt hierbij geen belasting over je totale vermogen aan spaargeld en beleggingen, maar over de zogenaamde aanwas: de rente of het rendement dat je hebt verdiend in dat jaar.

In praktijk werkt dat op de volgende manier: aan het einde van het jaar geeft de bank of de beleggingsinstelling door hoeveel rente of rendement jij hebt verdiend dat jaar. Daarover betaal je vervolgens belasting als het tijd is voor de jaarlijkse belastingaangifte. Het belastingtarief daarvoor is momenteel gesteld op 36%.

Bij je beleggingen betaal je niet alleen belasting over het rendement dat je hebt behaald (de waardestijging van je portefeuille), maar ook over eventuele dividenden en rente-inkomsten van obligaties.

Goed om te weten is dat je de kosten die je maakt, zoals de beheerfee van Semmie of je bankkosten, straks mag aftrekken van het bedrag dat je bij de belastingaangifte moet betalen. Ook zal je mindere jaren (verliezen) mogen verrekenen met goede jaren (winsten).

De oude situatie

De vermogensaanwasbelasting is de opvolger van de vermogensrendementsheffing, in de volksmond ook wel de vermogensbelasting genoemd. Deze opvolging was nodig omdat momenteel niet het werkelijk behaalde rendement wordt belast, maar een fictief rendement. Hierdoor kan het gebeuren dat je belasting moet betalen over rendementen die je niet hebt behaald, wat oneerlijk is.

Zelf de vermogensaanwasbelasting berekenen?

Semmie heeft een rekentool voor je ontwikkeld waarmee je zelf uit kunt rekenen hoeveel vermogensaanwasbelasting je verschuldigd bent.

  • Voer bij ‘Beginwaarde’ de waarde van het vermogen op 1 januari van het jaar in. Dit veld is verplicht.
  • Voer bij ‘Ingelegd’ het bedrag in dat je in dat jaar zelf (extra) hebt ingelegd. Heb je geen extra geld ingelegd? Laat het veld dan leeg.
  • Voer bij ‘Opgenomen’ het bedrag in dat je hebt opgenomen. Is dit niet van toepassing? Laat het veld dan leeg.
  • Voer bij ‘Gemaakte kosten’ de gemaakte kosten in. Dit kunnen bijvoorbeeld transactiekosten of de beheerfee van een vermogensbeheerder zijn.
  • Voer bij ‘Eindwaarde’ de waarde van het vermogen op 31 december van het jaar in. Dit veld is verplicht.
  • Heb je een fiscaal partner waar je rekening mee wilt houden in de berekening? Vink het vakje ‘Berekening inclusief fiscaal partnerschap?’ aan.
  • Wil je een verlies van een eerder jaar mee laten rekenen? Vink dan het vakje ‘Verlies uit eerder jaar verrekenen’ aan.


Let op: de uitkomst van de rekentool is indicatief en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Vermogenswinstbelasting

De vermogensaanwasbelasting geldt niet voor beleggingen waarvan het lastiger is om te bepalen hoeveel ze in waarde zijn gestegen in een jaar tijd, zoals bijvoorbeeld vastgoed en bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn. Hiervoor geldt vermogenswinstbelasting, waarbij je pas belasting betaalt op het moment dat je winst behaald. In andere woorden: als je de belegging daadwerkelijk verkoopt.

Nog niet zeker

Of de belasting in box 3 er daadwerkelijk zo gaat uitzien in 2029, hangt af van de beslissingen van het nieuwe kabinet.