Vermogensbehoud is een term uit de financiële wereld die draait om het beschermen van je vermogen tegen verlies. Bij vermogensbehoud is het belangrijk dat het vermogen op het moment dat je het wil opnemen, zoveel mogelijk in waarde gelijk is gebleven.

Dit kan door je vermogen op spaarrekeningen te laten staan, maar ook door daarnaast te beleggen. Sparen is de meest veilige optie en kent het minste risico. Maar mede door inflatie en belasting is het niet mogelijk de volledige waarde te behouden.


Beleggen voor vermogensbehoud

Daarom wordt er ook gekozen voor beleggen met de doelstelling vermogensbehoud. Bij deze vorm van beleggen wordt er niet gefocust op het behalen van een mooi rendement (zoals bij vermogensgroei), maar op het minimaliseren van risico en het verlies van kapitaal.

Het is belangrijk dat het vermogen niet door mogelijke koersschommelingen minder waard is geworden, waardoor er gekozen wordt voor defensief beleggen. Dit houdt in dat er minder risicovollere beleggingen als obligaties worden opgenomen in de portefeuille.

Beleggen voor vermogensbehoud is geschikt voor iedereen die de risico’s zoveel mogelijk wil beperken (beleggen zonder risico bestaat niet) en zijn vermogen wil beschermen, je kunt denken aan gepensioneerden die onttrekkingen willen doen of hun vermogen in goede staat willen achterlaten voor de volgende generatie, ondernemers die hun bedrijf verkocht hebben of beleggers die hun beleggingsdoel naderen.


Vermogensbehoud of vermogensgroei?

Wanneer kies je ervoor om te beleggen voor vermogensbehoud in plaats van vermogensgroei? Je leest er alles over in het artikel 'Behoud of groei, waar zet je je vermogen voor in?'