VWRL is de afkorting van een van de meest populaire ETF's onder beleggers. De volledige naam van deze ETF is ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Distributing’.


VWRL koers

De koersontwikkeling van VWRL:Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

De term VWRL staat dus languit voor ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Distributing’. Vanguard is hierbij de fondsaanbieder. FTSE All World is de index die de ETF trackt. Op die manier probeert de ETF de complete wereldwijde aandelenmarkt na te bootsen. Het fonds richt zich daarom op zowel gevestigde markten als opkomende markten. Gemiddeld gezien schommelt de dividenduitkering rond de 1,9% à 2%.


VWRL en VWCE

De FTSE All World index wordt door 4 verschillende ETF’s gevolgd. Vanguard biedt een ‘distributing’ en ‘accumulating’ ETF aan, net als een andere fondsaanbieder Invesco. Een distribuerende ETF (vaak afgekort met DIST aan het eind van de naam van de ETF) is een type ETF waarbij de dividenden aan jou als belegger worden uitgekeerd, zoals bij de VWRL.

Wordt de ETF afgesloten met ACC? Dan gaat het met om een accumulerende ETF. Hierbij worden de dividenden direct terug in het fonds geïnvesteerd. Hoewel sommige beleggers het fijn vinden om periodiek dividend te ontvangen, kan het herinvesteren van dividend veel doen voor je uiteindelijke rendement. VWCE is de afkorting van de accumulerende versie van de VWRL.


ETF Quickfacts


Fondsaanbieder Vanguard
Vestigingsland Ierland
ISIN IE00B3RBWM25
Fondstype Aandelen
Benchmark FTSE All World index
Dividend uitkerend? Ja


Wat maakt VWRL zo populair?

De VWRL ETF bestaat momenteel uit aandelen van 3.700 verschillende bedrijven uit 47 landen. Koop je dit fonds, dan koop je dus eigenlijk een klein aandeel in al die bedrijven. En dat maakt deze ETF zeer populair. Want met 3.700 aandelen is bijna de gehele wereldwijde aandelenmarkt in deze ETF en dus je beleggingsportefeuille vertegenwoordigd. En gemiddeld gezien schommelt de dividenduitkering rond de 1,9% á 2% op jaarbasis.

Deze combinatie maakt deze ETF ook populair onder aanhangers van de Financial Independence Retire Early (FIRE) gemeenschap. Een ruim aanbod, een grote spreiding en lage kosten maken VWRL zodoende geliefd.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: