Waardeoverdracht is het overhevelen van het door jou opgebouwde pensioen van de ene pensioenregeling naar de andere pensioenregeling. Dat kan een ander pensioenfonds zijn of een financiële instelling zoals een bank of vermogensbeheerder.

Bij de waardeoverdracht van je pensioen gebeurt er in feite niets anders dan dat het door jou opgebouwde potje van de ene aanbieder naar de andere aanbieder verhuist, met behoudt van dezelfde voorwaarden en regelingen.


Wanneer is het interessant om te kiezen voor waardeoverdracht van je pensioen?

De waardeoverdracht van je pensioentegoed is interessant als je bijvoorbeeld van werkgever verandert en zodoende in een andere pensioenregeling terechtkomt. Wanneer je actief bezig bent met je pensioen en bijvoorbeeld een lijfrenterekening hebt geopend, kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van waardeoverdracht van je pensioen zodat je alles in eigen hand kan blijven houden.


Waar moet je op letten bij de waardeoverdracht van je pensioen?

In vele gevallen is de waardeoverdracht van je pensioen gunstig. Maar niet altijd. Soms is de waardeoverdracht van je pensioen hoeft niet gunstig. Het kan zo zijn dat de voorwaarden van je oude pensioenregeling gunstiger zijn dan die van je nieuwe pensioenregeling. Daarom is het belangrijk dat je altijd goed de voorwaarden met elkaar vergelijkt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten, dat ondanks dat het handig is om al je pensioenregelingen samen te voegen, dit niet genoodzaakt is. Administratief lijkt het misschien voordelen te hebben, maar de overheid heeft een speciale website gemaakt waar al je pensioenregelingen overzichtelijk op een rij staan.