Warren Buffett is een van de meest bekende en succesvolle beleggers aller tijden en een van de rijkste mensen ter wereld. Zo zouden zijn bezittingen in totaal rond de $138 miljard (2024) waard zijn.


Warren Buffett in het kort

Warren Buffett werd geboren in Omaha in 1930. Hij ontwikkelde al op jonge leeftijd een interesse in de zakenwereld en investeerde toen ook al in de aandelenmarkt. Toen hij 11 jaar oud was, kocht Buffett namelijk zijn eerste aandelen. De toekomstige miljardair kocht 3 aandelen van oliemaatschappij Cities Service voor ongeveer $38 per aandeel. Buffett verkocht het aandeel uiteindelijk voor $40, en maakte dus een winst van $2 per aandeel. Hij leerde hierbij een belangrijke les over geduld toen de prijs later omhoogschoot naar $200 per aandeel.

Buffet begon zijn opleiding aan de Wharton School aan de Universiteit van Pennsylvania voordat hij terugkeerde naar de Universiteit van Nebraska, waar hij een bachelordiploma in bedrijfskunde behaalde. Buffett ging later naar de Columbia Business School, waar hij zijn diploma economie behaalde.


Buffett, ook wel Het orakel van Omaha genoemd, begon zijn carrière als investeerder in het begin van de jaren vijftig, maar richtte zijn eigen investeringsbedrijf Buffett Associates pas op in 1956. Minder dan 10 jaar later, in 1965, had hij de leiding over Berkshire Hathaway overgenomen. Dit bedrijf, wat in eerste instantie een textielfabriek was, werd omgevormd tot investeringsbedrijf, waarbij veel nieuwe bedrijven werden opgekocht. Het conglomeraat Berkshire Hathaway bestaat zodoende uit bedrijven uit de verzekeringswereld, uit een spoornetwerk, een bouwbedrijf, een chemiebedrijf en richt zich op de elektriciteitsmarkt.


Succesvolle beleggingen

Warren Buffett begon met Berkshire Hathaway aandelen te kopen van de Coca-Cola Company rond 1988. Dit deed hij meerdere jaren op rij en kocht zo uiteindelijk 7% van het bedrijf (met een totale waarde van $1.02 miljard). Het bleek een van de beste investeringen ooit voor het bedrijf te zijn. In 2006 had hij meer dan $2 miljard verdiend. In dat jaar kondigde hij ook zijn wens aan om het grootste gedeelte van zijn immense fortuin weg te geven aan goede doelen, waarvan het grootste gedeelte naar de Bill and Melinda Gates Foundation zou moeten gaan. Zodoende ontving deze stiching ruim $28 miljard aan aandelen van Berkshire Hathaway vanaf 2014.

In 2008 werd Warren Buffett de rijkste persoon ter wereld met een totale nettowaarde van $62 miljard, aldus het bekende zakenblad Forbes. Microsoft oprichter Bill Gates, die al 13 jaar op rij de nummer 1 was, werd hiermee ingehaald. Het jaar erop nam Gates weer plek 1 in.

Ondanks dat Warren Buffett de pensioenleeftijd ruimschoots heeft overschreden, blijft hij een succesvol investeerder. In 2011 investeerde hij succesvol in International Business Machine Corp (IBM). In 2012 kocht hij Media General, een collectief waarin meer dan 60 kranten zijn opgenomen in de Verenigde Staten. En ondanks dat veel van Buffett’s succesvolle leeftijdsgenoten stopten met werken, bleef Buffett sterk invloed uitoefenen op de activiteiten van Berkshire.