De winst per aandeel is de nettowinst van een bedrijf gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. De winst ver aandeel wordt gebruikt om de actuele prestaties van een bedrijf te vergelijken met de prestaties uit het verleden.


Wat kunnen beleggers met de winst per aandeel?

De winst per aandeel geeft beleggers inzicht in de resultaten van een bedrijf in verhouding met het aantal aandelen. De winst per aandeel geeft dan ook een indicatie van hoeveel dividend er per aandeel uitgekeerd kan worden. Als je de winst per aandeel weet, dan kan je ook de koers-winstverhouding berekenen. Dit doe je door de huidige waarde van het aandeel te delen door de winst per aandeel.


Hoe bereken ik zelf de winst per aandeel?

De winst per aandeel zelf berekenen is vrij simpel. Je deelt de nettowinst van een bedrijf door het aantal uitstaande aandelen. De uitkomst van die som is de winst per aandeel.

Een voorbeeld: Bedrijf X maakt over een bepaald jaar €10 miljoen winst. In datzelfde jaar had het bedrijf 5 miljoen aandelen uitstaan. De winst per aandeel is dan 10.000.000 / 5.000.000 = €2.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie