Bij beleggen staat de zwarte zwaan symbool voor een grote en onverwachte gebeurtenis die grote invloed heeft op ons, de maatschappij en daarom ook op je beleggingen. De aanslag op de Twin Towers op 9/11, de kredietcrisis in 2008, en de coronapandemie bijvoorbeeld. Dit waren gebeurtenissen die we niet aan zagen komen maar wel van grote invloed zijn op ons, op ons leven en ook op de beurzen. Deze grote, onverwachte, gebeurtenissen worden in de economische-wetenschap zwarte zwanen genoemd.


Waarom staat juist de zwarte zwaan symbool?

Dat zwarte zwanen als metafoor voor hoogst onwaarschijnlijke en onverwachte gebeurtenissen staan komt door voormalig Wall Street-handelaar Nassim Taleb. In zijn boek The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable motiveert hij waarom hij juist de zwarte zwaan als metafoor voor deze gebeurtenissen gebruikt:

‘De waarneming van de eerste zwarte zwaan was misschien een interessante verrassing voor een paar vogelaars in die tijd, maar daar ligt niet de symboliek voor de achterliggende gedachte. De ontdekking van de zwarte zwaan illustreert de kwetsbaarheid van onze kennis en de waarnemingen waar deze op gebaseerd is. Eén enkele waarneming kan een algemene verklaring ontkrachten die is afgeleid van eeuwen van bevestigende waarnemingen van miljoenen witte zwanen. Het enige dat je nodig hebt, is één enkele zwarte vogel.'


Als belegger omgaan met de zwarte zwaan

Je voorbereiden op het onbekende is zo goed als onmogelijk. Je weet namelijk niet wat er gaat gebeuren. Wat je wel kan doen is ervoor zorgen dat de negatieve effecten van een mogelijk gebeurtenis zo klein mogelijk zijn. Richt je beleggingsportefeuille zo in dat je de blootstelling minimaliseert. Dat doe je door je beleggingen goed te spreiden. Dit heet diversificatie. Je probeert hierbij het rendement te maximaliseren terwijl je het risico probeert te minimaliseren. Je doet dit door te beleggen in verschillende geografische gebieden die elk verschillend reageren op dezelfde gebeurtenis. Je kunt er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar aandelen of andere effecten die een mooi rendement opleveren als de markten dalen. Die strategie werkt alleen als er zich een crash voordoet, dus het kan leiden tot verliezen over een langere periode.